Junice i maline donose zaradu

Milijana Latinović
Junice i maline donose zaradu

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS realizuje projekat poboljšanja životnih uslova na selu vrijedan sedam miliona maraka.

Iz Ministarstva naglašavaju da je glavni cilj projekta povećanje prihoda domaćinstava za oko 40 odsto i smanjenje siromaštva u seoskim područjima.

- Sve aktivnosti projekta su bazirane na podršci proizvodnje mlijeka i malina - rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je u saradnji sa bilećkom mljekarom "Pađeni" i Unikredit bankom nabavljeno 85 junica iz Češke i Austrije.

- Kupovinom visokokvalitetnih junica poboljšali smo pasmine na farmama, a u krugu mljekare "Pađeni" formiran je reprocentar gdje će se uzgajati kvalitetna grla, koja su do sada bila dostupna samo iz uvoza - istakla je službenik za monitoring i evaluaciju projekta Nataša Kosić.

Ona je dodala da Ministarstvo Pravilnikom o podsticajima za ovu godinu farmerima subvencioniše 25 odsto kredita za nabavku junica. Zahvaljujući ovom projektu Danijela Salatić iz Bileće je povećala broj stoke u svom imanju.

- Kupila sam pet kvalitetnih junica, tako da sad na farmi imam devet muznih grla i 10 junadi. Ovim projektom smo poboljšali kvalitet stoke i unaprijedili proizvodnju mlijeka. Stoku uglavnom hranimo sijenom, a bez obzira na malu otkupnu cijenu mlijeka, uspijevamo da pokrijemo troškove - rekla je Salatićeva.

Za formiranje rasadnika maline u Poljoprivrednoj zadruzi "Uvac" iz Rudog nabavljeno je oko 14.040 sadnica koje će u junu biti podijeljene članovima zadruge.

- Članovi zadruge, koji po ovom modelu budu dobili sadnice, u obavezi su da sve što proizvedu plasiraju na tržište putem zadruge - kazala je Kosićeva i dodala da će tokom prve godine u rasadniku biti proizvedeno oko 150.000 sadnica, a 70 odsto biće podijeljeno stanovništvu.

Službenik Zadruge "Uvac" Milan Topalović je rekao da je na području opštine Rudo najmanje 50 porodica koje su u uzgoju maline prepoznale šansu za zaradu, a formiranjem rasadnika proces proizvodnje ovog voća je kompletiran.

- Nabavili smo sertifikovane sadnice iz Švajcarske i formirali matični zasad. Ovo će značajno uticati na poboljšanje proizvodnje, jer imamo kvalitetan rasad i ne moramo uvoziti sadnice iz inostranstva - rekao Topalović.

Opštine

Projektom poboljšanja životnih uslova na selu obuhvaćeno je 14 izrazito nerazvijenih opština na jugoistoku Srpske: Bileća, Višegrad, Istočni Stari Grad, Trnovo, Berkovići, Istočni Mostar, Kalinovik, Nevesinje, Rogatica, Rudo, Čajniče, Ljubinje, Novo Goražde i Foča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana