Jubilarni Kočićev zbor otvara likovno saborovanje

Srna
Jubilarni Kočićev zbor otvara likovno saborovanje

Banjaluka - Jubilarni, 50. "Kočićev zbor" počeće u nedjelju na Zelenkovcu, kod Mrkonjić Grada, otvaranjem 15. likovnog saborovanja "Zmijanje 2015", te proglašenjem dobitnika Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče".

Sekretar Zavičajnog društva "Zmijanje" Predrag Blagojević rekao je da manifestacija ima dugu tradiciju.

- Značajan događaj predstavlja i prvi festival izvorne pjesme takmičarskog karaktera, koji će biti održan u subotu, 22. avgusta, u prostorijama Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci - rekao je Blagojević. Prema njegovim riječima, na ovom festivalu takmičiće se 30 pjevačkih grupa.

Otvaranje centralne manifestacije "Kočićev zbor" predviđeno je za nedjelju, 23. avgust, od deset časova u Banjaluci, u parku nazvanom po velikom piscu.

Iz Organizacionog odbora ove manifestacije, na čijem čelu je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ranije je najavljeno da će na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovati više od 50 književnika iz regiona i Evrope.

Planirane su brojne kulturne i umjetničke manifestacije međunarodnog karaktera, kao što je organizovanje naučnih skupova i brojnih književnih događaja posvećenih životu i djelu Petra Kočića, te borbe bikova, koje tradicionalno ostaju sastavni dio ovog zbora. Jedna od novina ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" biće "Zmijanjski rok koncert", koji je namijenjen prvenstveno mladima, s ciljem čuvanja uspomene na jednog od najznačajnijih pisaca srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana