Još neizvjesnija sudbina hotela u Srebrenici

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA - Sudbina hotela koji je prije nekoliko godina u Srebrenici izgradila Fabrika duvana Sarajevo /FDS/, ali nikada nije počeo da radi, postaje još neizvjesnija sa saznanjem da ova fabrika prestaje sa radom i ide u stečaj, kako su najavili mediji iz Federacije BiH.

Gradnja je počela 2009. godine i trajala oko četiri godine, ali radovi nisu završeni u potpunosti i nije uređen prostor oko objekta. Prema tadašnjim tvrdnjama predstavnika FDS-a, izgradnja je koštala deset miliona maraka, a hotel sa četiri zvjezdice trebalo je da sadrži 60 luksuzno opremljenih apartmana i soba, te još neke sadržaje. Mještani Srebrenice godinama pitaju kada će hotel početi sa radom, ali odgovora nema.

Od početka izgradnje ovog objekta izbili su problemi. Prvo se pojavilo klizište i oštećeno je nekoliko okolnih kuća i ulica pored gradilišta, pa je izabran novi izvođač radova. Kasnije je finansijska policije FBiH objavila i 2016. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o zloupotrebi položaja članova uprave FDS-a. Nekoliko puta se i u parlamentu FBiH raspravljalo o izgradnji i zloupotrebama prilikom gradnje ovog hotela, ali nikada niko nije odgovarao.

 U Srebrenici se ništa ne zna

U Srebrenici predstavnici lokalne vlasti nisu upoznate o onome što se dešava sa FDS-om i kakva sudbina predstoji hotelu u centru ovog gradića, čijem su se početku rada mještani nadali i radovali očekujući otvaranje novih radnih mjesta i oživljavanje turizma u ovoj, nekada banjskoj i turističkoj varošici. Međutim, novi hotel ni šest godina od obećanja poslovdstva FDS-a nije počeo sa radom.

U međuvremenu je dio opreme odvezen, a objekat stoji kao još jedan "spomenik" turističke zablude pored prazne gradske pivnice, predratnih devastiranih hotela "Domavia" i "Argentarija", gradske kafane i otvorenog i nakon dvije godine zatvorenog motela u ovom mjestu. Brojni hotelski kapaciteti propadaju i ne rade, a turisti ili poslovni partneri, kada dođu u Srebrenicu, prenoćište traže u susjednim Bratuncu ili Ljuboviji u Srbiji, odnosno 60 kilometara udaljenom Zvorniku. Na pitanja novinara prije mjesec dana, odgovoreno je iz marketinške službe FDS-a i navedeno da će odgovorne osobe dostaviti odgovor o statusu hotela, ali do toga nije došlo.

Prilikom posjete Srebrenici poslije lokalnih izbora 2016. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da treba razgovarati sa predstavnicima kompanije koja gradi hotel da bi se pokrenuo njegov rad ili da se traži drugo rješenje. "Nova opštinska vlast pokrenuće pitanje sudbine ovog hotela i tražiti da se definiše njegov status kako bi ova lokalna zajednica imala neku korist, u smislu zapošljavanja radnika i plaćanja određenih doprinosa u opštinski budžet", najavio je tada novoizabrani načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. Međutim, pet godina nakon toga ništa nije promijenjeno niti Grujičić ima odgovor na pitanje o statusu hotela.

Predstavnici investitora prilikom posjeta Srebrenici mijenjali su i podatke o kapacitetu hotela. Prema ranijim najavama investitora, sa početkom rada ovog ugostiteljsko-turističkog objekta, površine oko pet hiljada metara kvadratnih, zaposlenje je trebalo da dobije četrdesetak radnika. LAŽNA OBEĆANjA Radovi oko ovog "Skadra na Bojani", uglavnom su, "oživljavali" pred izbore ili kada se u javnosti pojave neke afere u vezi sa SDA i kadrovima koji su u njenom rukovodstvu, komentarišu stanovnici ovog gradića.

Predstavnici FDS-a iz Sarajeva prilikom posjete ovom gradilištu u oktobru 2011. godine najavili su da će radovi biti završeni i hotel početi sa radom u proljeće 2012. godine, ali od tada je prošlo više od deset godina. Tadašnji direktor marketinga te fabrike Džejna Bajramović najavljivala je da će za dva mjeseca biti raspisan konkurs za obuku i prijem 40 radnika za rad u novom hotelu, što, takođe, nije realizovano. Na sjednicama Skupštine opštine Srebrenica više puta je tražena informacija o izgradnji i završetku ovog objekta i odbornici su ukazivali da njegovom gradnjom neko "pere pare" i da to treba provjeriti i spriječiti eventualne zloupotrebe. Bivši odbornik SDP BiH Zulfo Salihović prije osam godina, na sjednici opštinskog parlamenta, rekao je da je izgradnja hotela politički potez i da je rezultat protesta Srebreničana i njihovog višednevnog boravka u šatorskom naselju u Sarajevu prije nekoliko godina.

Tadašnji potpredsjednik Skupštine, trenutno zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić potvrdio je Srni da su nakon tog protesta Savjet ministara i Vlada Republike Srpske donijeli i realizovali programe za pomoć Srebrenici. "Za razliku od njih, Vlada Federacije BiH zadužila je Fabriku duvana iz Sarajeva da izgradi hotel i u njemu zaposli određen broj radnika. Taj posao nije završen, a problem predstavlja i registracija hotela, jer Fabrika duvana nije registrovana za ugostiteljsku djelatnost", rekao je Fejzić.

Od tada se ništa nije promijenilo kada je u pitanju status novoizgrađenog hotela pored opštinske zgrade u ovom mjestu. Kakvu sudbinu će doživjeti ovaj hotel nakon gašenja fabrike duvana nije poznato, pa mještani pesimistički konstatuju da će, najvjerovatnije, postati još jedna ruina u ovom gradiću u kome još mnoštvo bivših firmi i objekata ne radi i danas sablasno izgledaju, a zbog urušavanja postaju i prijetnja stanovništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana