Joković: 80 odsto Roma živi u siromaštvu

GS
Joković: 80 odsto Roma živi u siromaštvu

BIJELjINA - Izvršni direktor Udruženja “Otaharin” Dragan Joković rekao je da danas oko 80 odsto Roma živi u siromaštvu, a da su se govor mržnje i viktimizacija povećali i za vrijeme pandemije virusa korona.

Joković je naveo da ovo udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma u Bijeljini traži od domaćih i evropskih institucija da razvijaju i prepoznaju smjernice za đelovanje protiv određenih oblika rasizma, uključujući i anticiganizam.

On je na konferenciji za novinare rekao i da traže da se snažno istupi protiv bilo kakvog oblika etničkog protjerivanja i okrivljivanja Roma i drugih manjina tokom pandemije, ali i da se poslije nje osigura život.

Joković je naveo da Udruženje traži da u skladu sa usvajanjem novog akcionog plana koji je u toku, vlasti rade na promjeni narativa o Romima i uspostave mjere koje će ih na pozitivan način osnažiti da učestvuju u društvu, te da im je neophodno dati pravo da se sami bore za sebe i da sebe predstavljaju.

Čestitajući svim Romima širom svijeta Dan Roma, Joković je rekao da danas svi u svijetu govore o ovoj problematici, a da je, nažalost, i nakon 50 godina aktivizma i od kada su Romi dobili zastavu i grb, situacija veoma slična, da su i dalje “dehumanizovani, manje vrijedni i lake žrtve progona, mržnje, nasilja, zlostavljanja i svakodnevne diskriminacije”.

Na konferenciji za novinare prikazan je i video-snimak, čiji je cilj da podigne svijest ljudi o “stereotipima, diskriminaciji, o anticiganizmu kao pojmu koji ukazuje na rasnu netrpeljivost prema Romima, koja je zasnovana na decenijskim predrasudama i diskriminaciji koja je ukrijenjena u sve pore društva”.

Joković je rekao da Udruženje građana “Otaharin” već 16 godina radi na promociji i obrazovanju Roma, te njihovoj inkluziji u društvo, ali da je zabinjavajuće da u Bijeljini danas ima pedesetoro đece na ulici, da postoji visok porocenat radne eksploatacije, da još postoje đečiji brakovi.

“Nažalost, nemamao budžetska sredstva koja bi trebalo da se izdvoje i za funkcionisanje našeg dnevnog centra, kao i za otvaranje prihvatilišta za đecu koja su u riziku. Imali smo, nažalost, u protekle tri godine 20 maloljetničkih brakova, a svi su se desili uprkos nekim prijavama, što su poražavajuće činjenice”, rekao je Joković.

LJubiša Stanišić iz Kancelarije za nacionalne manjine grada Bijeljina čestitao je Romima praznik, rekavši da je Gradska uprava do sada uradila mnogo za najbrojniju nacionalnu manjinu u gradu, kao i da je stavila akcenat na obrazovanje romske đece.

“Jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica u BiH gđe je u lokalni akcioni plan uvrštena i borba protiv anticiganizma. Jedna stambena zgrada je već završena, useljeno šest porodica, danas uvodimo izvođača za drugu stambenu zgradu, a obezbijeđena su sredstva i za treću zgradu”, rekao je Stanišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana