Joka Lazić za “Glas” o receptu za rakiju koja joj je donijela prvu nagradu

Milijana Latinović Radošević
Joka Lazić za “Glas” o receptu za rakiju koja joj je donijela prvu nagradu

UGLjEVIK - Za dobru kapljicu presudna je kvalitetna, zdrava i zrela šljiva, uz to puno truda i rada, a neizbježan dodatak jeste ljubav prema svemu što radimo.

Tim riječima priču za “Glas Srpske” počinje Joka Lazić iz Gornje Trnove kod Ugljevika koja je generalni pobjednik 13. Sajma šljive, voćnih rakija i meda koji je proteklog vikenda održan u toj opštini.

Čuvajući uspomenu na pokojnog supruga, Lazićeva je na nagovor djece odlučila da na sajmu predstavi šljivovicu koju je pravila sa mužem.

- Šljiva mora biti zdrava i zrela, da se bere na vrijeme i da odstoji dovoljno dugo da bi dobili kvalitetnu rakiju. Sve mora biti prirodno, bez ikakvih vještačkih šećera - priča Joka, s ponosom ističući da je njen suprug pripremao rakiju, a da mu je ona bila desna ruka u svim poslovima.

Pod sortom stenlej, kaže, ima oko jedan i po dunum.

Nekada je površina pod ovim plavim blagom bila veća, međutim, godine su uzele danak, stabla se osušila, a ova vrijedna domaćica iz podmajevičkog kraja ostala je sama na ognjištu.

- Ranije smo imali mnogo više. Ovo je za naše potrebe i dovoljno, s obzirom na to da sam sama. Kćerke i zetovi pomažu koliko mogu. Sutra će sve to ostati njima pa i rakijski kazan koji sam dobila kao nagradu - rekla je Lazićeva.

Podmajevički kraj poznat je po kvalitetnoj šljivi, a vrijedna Ugljevičanka ističe da je ove godine voće prerodilo.

- Da mi nije kćerki i zetova ne bih stizala sama - poručila je Lazićeva.

Ona je kao nagradu od opštine Ugljevik, glavnog pokrovitelja manifestacije, dobila kazan za rakiju od 120 litara.

- Nisam se nadala da ću dobiti nagradu s obzirom na to da su me djeca nagovorila da učestvujem. Ponosna sam i srećna, ovo je na neki način uspomena na mog supruga, a sutra će sve to naslijediti moja djeca i unuci - poručila je Lazićeva.

Uzorci

Na sajmu u Ugljeviku okupilo se više od 90 izlagača, a ocijenjen je 231 uzorak voćnih rakija. Osim toga, žiri je ocijenio i 62 uzorka bagremovog, lipovog i livadskog meda. Za najbolje uređen štand proglašen je štand Radmile Obadović iz Berana u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana