Jeftiniji vrtić u Bijeljini, svakom novorođenčetu 100 KM

Lj. A.
Jeftiniji vrtić u Bijeljini, svakom novorođenčetu 100 KM

BIJELjINA - Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su u petak odluke o dodjeli subvencije od 100 KM za novorođeno dijete i subvencionisanju cijene boravka djece u privatnim vrtićima od 10 odsto.

Tokom rasprave o ovim odlukama rečeno je da se u gradu godišnje rađa oko 1.000 beba.

- Prijedlog gradske uprave koji je došao u Skupštinu bio je da svako novorođeno dijete bez posebnih uslova ima pomoć od 100 KM za nabavku opreme ili druge pomoći. Skupština je to amandmanom korigovala, tako da osim tih 100 KM na koje svako dijete ima pravo, djeca čiji roditelji po tom osnovu nemaju prihod koji prelazi prosječnu platu u prethodnoj godini, dobiće naknadu od 300 KM - rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina. Aleksandar Đurđević.

Prema njegovim riječima, ideja je bila da se pokaže senzibilnost prema roditeljima koji nemaju takvu vrstu naknade u odnosu na one roditelje  koji već imaju naknadu po kolektivnom ugovoru u svojim preduzećima.

Skupština grada usvojila je i odluku o subvencionisanju cijene boravka djece u privatnim vrtićima, a istaknuto je da u njima, igraonicama i klubovima za djecu boravi dvostruko više djece nego u jedinom javnom vrtiću “Čika Jova Zmaj” koji ima kapacitet za 520 djece. Cijena boravka djece u javnom vrtiću je 170 KM, a u privatnim od 200 do 260 KM.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da su usvojene subvencije dio pronatalitetne politike i da su za ovu godinu to simbolični iznosi, te da bi za narednu godinu trebalo da bude daleko veće i za novorođenčad i za djecu u privatnim vrtićima.

Skupština grada Bijeljina zaključkom je zadužila Gradsku upravu da provjeri način korišćenja parcela u industrijskim zonama koje su prodate po izuzetno povoljnim uslovima, uz obavezu da se na njima pokrene proizvodna djelatnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana