Jedinstveno u interesu Hercegovine

Srna
Jedinstveno u interesu Hercegovine

Trebinje - Savjet saveza opština istočne Hercegovine nastupaće jedinstveno i boriti se za interese ove regije, zaključeno je na današnjoj sjednici Savjeta.

U proteklom periodu Savjet je djelovao u okrnjenom sastavu, jer je načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić bojkotovao sjednice smatrajući da "taj savez nije ništa drugo do nevladina organizacija SDS-a i PDP-a, preko koje se pokušavaju ostvariti samo jeftini politički poeni".


Predstavnici svih sedam opština istočne Hercegovine danas su se, nakon duže pauze, okupili za jednim stolom u Trebinju, te analizirali prethodni rad i odredili smjernice budućeg djelovanja.

"Dogovorili smo da ćemo nastupati jedinstveno prema institucijama, nevladinom sektoru i fondovima za realizaciju projekata značajnih za Hercegovinu", rekao je nakon sastanka gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji će od danas biti predsjedavajući Izvršnog savjeta Saveza.

On je istakao da su sagledali sve mogućnosti kako bi ovaj savez dobio ulogu, prvenstveno, u boljoj organizovanosti opština istočne Hercegovine i to u oblasti poljoprivrede, šumarstva, energetike i infrastrukture.

Petrović je podsjetio da je najvažniji infrastukturni projekat posljednjih godina u Hercegovini - izgradnja novog puta preko prevoja Čemerno, bila rezultat inicijative Saveza opština istočne Hercegovine.

Ukoliko bi se ispoštovao raniji dogovor da hercegovačke opštine i grad Trebinje iz svojih budžeta izdvoje po 0,02 odsto sredstava, kaže Petrović, budžet za 2017. godinu moga bi da bude oko 100.000 maraka.

Petrović je pojasnio da bi od tog novca 37.000 maraka išlo na plate dvoje zaposlenih, dok bi ostala sredstva bila utrošena na razvojne projekte u Hercegovini.

Izvršni direktor Saveza i predsjednik Skupštine opštine Gacko Jovan Kovačević naglasio je da je već načelno dogovoreno da je jedan od infrastrukturnih prioriteta ove regije nastavak rekonstrukcije puta Gacko-Foča i to izgradnjom nove trase Tjentište-Bastaci.

On je naveo da bi uskoro moglo da se pristupi i rješavanju problema u snabdijevanju električnom energijom, koje imaju pojedine hercegovačke opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana