Jedinstvene ikone u Muzeju Semberije

Lj. A.
Jedinstvene ikone u Muzeju Semberije

BIJELjINA - Bijeljinci do 18. marta imaju priliku da u Muzeju Semberije pogledaju izložbu ikonoveza “Tvoji od tvojih”, autorke Marije Vukosavljević.

- Ikone su rađene tehnikom veza na recikliranom tekstilu i raznim tekstilnim materijalima, a ima i kombinovane tehnike, raznih kolaža crtanim flomasterima. Bitno je da svi likovi imaju oreol, natpis, sve ono što ikona mora da ima, a ostalo je sloboda umetnika - rekla je Vukosavljevićeva.

Prilikom izrade ispoštovana su sva pravila u vezi sa ikonopisom.

- Kanon propisan za ikonopis je ispoštovan, a ja sam dala sebi slobodu da se malo poigram i napravim nešto novo i drugačije - kaže Vukosavljevićeva koja je rođena 1979. godine u Valjevu, a diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Bavi se slikarstvom, ikonopisom, kao i istraživanjem i razvojem različitih tekstilnih tehnika kao što su vez, tkanje, batik.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, kaže da grad podržava mlade umjetnike i da je siguran da će posjetioci moći da vide nešto potpuno novo.

- Jedan potpuno drugačiji stil u Marijinom izražavanju sigurno će okupiti veliki broj posjetilaca. Želimo joj da u budućnosti izlaže na velikom broju mjesta - rekao je Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana