Jedini đak iz Čelebića kod Foče odlazi u grad

Dragana Keleč
Jedini đak iz Čelebića kod Foče odlazi u grad

Foča - Područno odjeljenje Osnovne škole "Veselin Masleša" u Čelebićima kod Foče je zatvoreno, a jedini đak Nenad Matić preseliće se sa svojom porodicom u grad, gdje će nastaviti sa školovanjem.

Škola u Čelebićima, selu udaljenom četrdesetak kilometara od Foče, je deseta na koju će ove godine biti stavljen katanac, jer imaju manje od pet učenika. Iako je dugo razmatrano da nastava u Čelebićima ne bude prekinuta, upravo zbog toga što u nju ide jedan đak, to se ipak desilo.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su kazali da će porodici Matić obezbijediti smještaj u gradu da bi mali Nenad nesmetano mogao da nastavi sa školovanjem. Njegov otac Predrag Matić, ipak, je tužan što je škola u njihovom selu zatvorena. Brine se kako će sa suprugom, troje djece i majkom živjeti u gradu, jer je nezaposlen.

- Ni žena, ni ja ne radimo. Imamo troje djece i život na selu nam je pomagao da preživimo. Zasijemo njivicu, pa se snalazimo - kazuje Matić.

Mada pritisnut brigom, nema dileme da će učiniti sve da bi njegov mališan nastavio da se školuje.

- Moj Nenad je završio drugi razred i to odličnim uspjehom. Obožava školu. Marljiv je, poslušan i sve bih za njega učinio, pa i promijenio adresu - kaže Matić.

Razočarenje zbog zatvaranja područne škole ne krije ni direktor Osnovne škole "Veselin Masleša" Foča Radoje Miletić. Nije lako, kako veli, kad utihne školsko zvono.

- Porodica Matić zaslužuje dugoročno stambeno rješenje. Predrag je dijete poginulog borca, bez posla i stana i bez naše pomoći neće moći da živi u gradu - ističe Miletić.

U Srpskoj će biti zatvoreno deset petorazrednih područnih odjeljenja sa manje od pet učenika. Svim đacima će, kako poručuju iz resornog ministarstva, biti obezbijeđen prevoz do najbliže škole, a niko od prosvjetnih radnika neće ostati bez posla.

- U prvi plan stavljamo interese djece i želju da svim učenicima obezbijedimo što bolje uslove za školovanje - ističu u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Status

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je odlučeno da nijedna centralna škola ne mijenja status u devetorazredno područno odjeljenje, iako je i ta opcija bila na stolu. Na ledu je bilo pet škola - "Petar Kočić" u Sitnici kod Ribnika, "Ivo Andrić" u Kulašima kod Prnjavora, "Vuk Karadžić" u Vitkovcima kod Teslića i "Branko Ćopić" u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, dok je "Vuk Karadžić" u Petrovu trebalo da bude spojena sa školom "Sveti Sava" u Kakmužu.

 

Zatvorena područna odjeljenja

Šumnjaci - OŠ "Vojislav Ilić" Banjaluka

Konotari - OŠ "Petar Kočić" Banjaluka

Čađavica - OŠ "Sveti Sava" Novi Grad

Kobilja - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Golo Brdo - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Donja Lupljanica 2 - OŠ "Todor Dokić" Derventa

Garevac - OŠ "Sutjeska" Modriča

Novo Naselje - OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina

Ljeskovik - JU Prva osnovna škola Srebrenica

Čelebići - OŠ "Veselin Masleša" Foča

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana