Jedan čovjek teroriše čitavo selo kod Nevesinja

M. Latinović, A. Janković
Jedan čovjek teroriše čitavo selo kod Nevesinja

Nevesinje - Porodice Matković, Kovačević i Spremo iz nevesinjskog sela Sopilja tvrde da im je život već devet godina nepodnošljiv zbog prvog komšije Luke Čuljka, koji ih maltretira i prijeti, a zbog čega je policija intervenisala čak 442 puta.

Mještani ističu da je Čuljak blokirao put do njihovih kuća, zastrašuje ih i uništava im imovinu, a torturu trpi 30-ak ljudi iz tog mjesta. Kažu da se tri godine obraćaju članovima Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS, koji su ih juče i posjetili.

Penzioner Janko Matković kaže da on i njegova supruga godinama trpe Čuljkova poniženja, a prijetio im je i da će organizovati njihovo smaknuće.

- Rekao je da će dovesti NDH da nas sredi, da nećemo živjeti ovdje i da će sve biti njegovo - kaže Matković, koji je izbjegao iz Mostara, a već 15-ak godina živi u Sopilju.   

Probleme ima i Velimir Kovačević, koji pred sudovima godinama vodi bitku protiv Čuljka, ali bezuspješno.

- Cijeli slučaj je zločin protiv čovječnosti. Niko mu ništa ne može, jer je ogrezli kriminalac i diler droge. Brat mu je u bjekstvu, a policija ga se boji - priča Kovačević i pita se zašto ih godinama niko ne štiti, dodavši da je bio prinuđen da dođe u Banjaluku i slučaj "predstavi pripadnicima MUP-a RS".

Mještanin Aleksandar Milović tvrdi da ih Čuljak godinama psihički maltretira, pljuje, psuje.

- Blokirao je put, pa tri porodice da bi došle do kuća idu preko njiva. Dešava se da divlja vozilom, trubeći sirenom po selu i niko ne zna zašto to radi - kaže Milović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za predstavke Slobodan Protić, te ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović i predsjednik Skupštine opštine Momčilo Vukotić obišli su mještane.

- Došli smo u Nevesinje, jer kao narodni poslanici koje su birali građani RS imamo obavezu da riješimo probleme mještana ovog sela. Ovdje je jasno da ne funkcionišu institucije - rekao je Protić.

Vukotić ističe da spor u vezi sa putem koji vodi do ovih porodica traje godinama i da je situacija postala nepodnošljiva.

- Lokalna zajednica je uradila sve da se problem riješi mirnim putem, međutim, situacija je otišla predaleko - rekao je Vukotić i dodao da uzrok nisu nacionalni interesi, već samo problemi između porodica Čuljak i Kovačević.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je lokalna vlast nemoćna u ovom slučaju.

- Problemi su počeli preoravanjem međa, a završili su na sudu - rekao je Avdalović i dodao da zbog samovolje jednog čovjeka do porodica u selu ne može doći ni sanitet.

Policija je protiv Čuljka podnijela sedam izvještaja o krivičnom djelu, na osnovu čega je osuđen na 130 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu, koju on ne plaća.

Brat hapšen zbog droge

Kriminalistička policija CJB Trebinje uhapsila je sredinom prošle godine četiri krijumčara droge, kod kojih je pronađeno više od 32 kilograma skanka, čija je vrijednost procijenjena na oko 65.000 maraka.

Mediji su tada naveli da je među uhapšenima bio i Ivica Čuljak (44) iz Nevesinja, brat Luke Čuljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana