Japanske vrbe love neprijatne mirise sa bijeljinske deponije

Lj. A.
Japanske vrbe love neprijatne mirise sa bijeljinske deponije

Bijeljina - Neprijatne mirise, koji se šire sa sanitarne regionalne deponije u Brijesnici kod Bijeljine, ali i gomile otpada, koje predstavljaju ruglo ovog dijela grada, trebalo bi da ublaže sadnice japanske vrbe.

Po nalogu gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Bijeljina, radnici preduzeća "Komunalac" zasadili su stotinu sadnica u zoni deponije. Prema riječima zamjenika direktora "Komunalaca" Milorada Stjepanovića, japanske vrbe treba da ojačaju zaštitni pojas naselja od neprijatnih mirisa, koji se šire sa deponije.

- Zasadili smo japanske vrbe u dužini od oko 500 metara, odnosno na svakih pet metara po jednu sadnicu. Nećemo na tome stati, jer planiramo da zasadimo još oko 200 sadnica - rekao je Stjepanović.

U preduzeću "Eko-dep" kažu da ozelenjavanje površina kod gradske deponije ima višestruki značaj. Ističu da osim ekoloških, zeleni pojas ima i estetske prednosti, jer će prilaz deponiji ljepše izgledati.

- Pored deponije se nalazi obilaznica oko grada kojom saobraća veliki broj putnika i oni su takođe izloženi neprijatnom mirisu. Ipak, trebaće određeno vrijeme da sadnice narastu i stvore prirodnu zaštitu između deponije i grada - rekao je direktor "Eko-depa" Dragiša Marjanović i dodao da će na ovaj način biti smanjena i količina prašine, koja je posebno izražena ljeti.

Istakao je da je najveći problem smrad, koji ljeti i te kako muči stanovnike naselja u blizini deponije.

- Neprijatne mirise najviše prouzrokuje klaonički otpad, koji se na deponiju dovozi u neadekvatnim posudama i transportnim sredstvima. Prije nego što ga dovezu otpad bude star i desetak dana, pa kada dođe do deponije već je u stanju raspadanja, tako da nemamo mogućnosti da adekvatno reagujemo - navodi Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana