Janković: Strateško opredjeljenje - što bolji odnosi u oblasti energetike

Srna
Janković: Strateško opredjeljenje - što bolji odnosi u oblasti energetike

BEOGRAD- Strateško opredjeljenje Republike Srpske jeste da u oblasti energetike uspostavi što bolje veze za Srbijom, izjavio je danas u Beogradu predstavnik Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Janković.

On je naveo da je to opredjeljenje u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpke i Srbije, te naglasio značaj niza zajedničkih projekata.

Janković, koji je načelnik Odjeljenja za elektroenergetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske, rekao je novinarima uoči početka skupa o energetskoj bezbjednosti da se energetski sistem Srpske ne može posmatrati odvojeno od regiona.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ima u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravo da vodi energetsku politiku kako misli da najbolje zna i umije, a strateško opredjeljenje su što bolji odnosi sa Srbijom na planu energetike.

„U oblasti elektroenergetike upravo ovih dana se, na osnovu sporazuma između dvije elektroprivrede, priprema početak projekta gradnje hidroelektrana na Drini, početkom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela“, rekao je Janković.

On je podsjetio da je Srbija većinski vlasnik u zajedničkom preduzeću „Hidroenergetski sistem Gornja Drina“ koji čine tri hidroelektrane.

„Za početak, za 23. maj ako sve bude po planu, planira se svečano otvaranje projekta gradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, rekao je Janković.

Janković je naveo da Republika Srpska ima projekte i partnere iz Rusije i Kine.

On je rekao da je Kina veliki ulagač i graditelj, te podsjetio da je u Republici Srpskoj prije par godina izgrađena termoelektrana „Stanari“ uz pomoć kineskih partnera.

Prema njegovim riječima, postoje inicijative sa kineskim partnerima i za druge projekte.

„U kontekstu energetike Rusija je veoma značajan partner i ona je stoodstotni vlasnik Naftne industrije Republike Srpske koju čine Optima grupa i Rafinerija nafte Brod“, rekao je Janković.

On je naglasio i značaj planirane gasifikacije Republike Srpske.

„Jedno od naših najznačajnijih strateških opredjeljenja za budućnost i ukupan razvoj Republike Srpske i njene ekonomije jeste gasifikacija Srpske krakom gasovoda iz Srbije“, rekao je Janković.

Janković je učestvuje na naučnoj konferencija „Energetska bezbjednost Evrope i njene refleksije na Srbiju i Republiku Srpsku“, koju je organizovao Evroazijski bezbjednosni forum.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana