Jagma za stanovima u Gradišci

Milan Vujić
Jagma za stanovima u Gradišci

GRADIŠKA - Ekspanzija stanogradnje u Gradišci uzima maha što potvrđuju podaci da je u posljednje vrijeme “niklo” nekoliko zgrada, u kojima su stanovi razgrabljeni znatno prije završetka izgradnje.

Najtraženije lokacije bile su neposredna blizina savskog keja i centar grada, a za njima ne kaskaju ni druga naselja u kojima je u toku izgradnja 150 stanova, od čega je veći broj prodat, a do kraja godine planiran je početak izgradnje novih 200 stanova.

Kako kažu u jednoj od najstarijih građevinskih firmi u Gradišci, povećana potražnja za stanovima u gradu na Savi primjetna je ove, kako i  prošle godine, a tako će, prema njihovim prognozama, biti i u idućem periodu. 

- Mi smo prošle godine počeli izgradnju dvije zgrade u naselju Senjak, jednu sa 49 stanova, a drugu sa 39 stanova. Jednu bi trebalo završiti ove a drugu sljedeće godine.

Takođe počeli smo i gradnju zgrade na Savskom keju koja će u tri objedinjena objekta imati 65 stanova - kaže direktor preduzeća “Arting invest” Gradiška Boško Kasagić.

Iz agencija za prodaju nekretnina navode da su stanovi u odnosu na kuće kupcima dosta privlačniji.

- Mladi bračni parovi razmišljaju ekonomičnije i uzimaju stanove od oko 60 kvadratnih metara. I penzioneri sve češće prodaju kuće i kupuju manje stanove jer im ne treba veliki prostor - navode u gradiškim agencijama i dodaju da stanove kupuju domaći, ali i kupci iz inostranstva, te da se naprije prodaju stanovi površine od 50 do 60 kvadratnih metara.

Stimulativne mjere gradske uprave, povoljni uslovi za obezbjeđenje građevinskog zemljišta te ubrzane procedure pribavljanja građevinskih i drugih dozvola, bitno su uticale na ekspanziju gradnje. Prema riječima gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića gradska uprava uvela je jednošaltersko poslovanje i investitori za sedam dana mogu da dobiju lokacijske uslove za građenje, za pet dana građevinsku i 15 dana upotrebnu dozvolu.

- Osim toga, od prošle godine snižene su takse i administrativne naknade za privrednike. Uprava takođe poseduje BFC standard, koji se odnosi na povoljno poslovno okruženje, a sve to je rezultovalo povećanjem privredne aktivnosti na ovom području - naglašava Adžić.

Prema njegovim riječima, nekoliko urbanih vila sa manjim brojem stambenih jedinica biće građeno u ulici Obala vojvode Stepe na Savskom keju, u ulici 16. krajiške brigade biće građene veće stambene zgrade, a u ulici Petra Pecije, preko puta stambenog bloka Krošnja, počeće gradnja tržnog centra površine veće od 4.000 kvadratnih metara.

- Jedan od primarnih zadataka je potpuna rekonstrukcija gradskog centra, uređenje javnih površina sa naglaskom na parkirališta i zelene zone - rekao je Adžić i dodao da su prilikom izgradnje stambenih i poslovnih zgrada, investitori obavezni obezbijediti dovoljan broj parking mjesta.
 

Cijene

Cijenu stana diktira lokacija i obezbijeđen parking. Najskuplji kvadrati stana su u užem centru grada i iznose i do 1.200 maraka, dok su u prigradskim naseljima cijene jeftinije za oko 150 do 200 maraka po kvadratnom metru.

Jedna od olakšica za mlade bračne parove koji žele da kupe stanove u novogradnji je i to što mnoge građevinske firme omogućavaju kupcima prodaju stana na rate.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana