Jabuka rana koja još krvari

R. Đ.
Jabuka rana koja još krvari

Foča - Paljenjem svijeća, uz nadu da se nikada ne ponovi sličan zločin i monstruozno ubijanje djece i staraca, na groblju Božovac u Foči juče je obilježeno 26 godina od stradanja Srba u fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka.

Porodice poginulih i preživjeli svjedoci prisjetili su se 23. jula 1992. godine, kada u zoru pripadnici Armije RBiH iz Goražda nisu imali milosti ni za koga. U krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće u MZ Jabuka, koja je nakon rata pripala FBiH. Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez.

- Naježim se i poslije svih ovih godina na to, 43 Srba je ubijeno, mladost je ginula, ljudi su klani, urezivana im slova “U” po tijelu, a slijepa Zorka Simović i nepokretna Milka Kovač zapaljene su u kolibi - prisjetio se predsjednik opštinskog Udruženja prognanih i raseljenih Srba Ljubiša Simović, koji je u pokolju izgubio oca.

Ovaj zločin bio je prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, za koje još niko nije odgovarao iako su svjedoci više puta iskaze davali inspektorima SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana