Izumi budućih naučnika u srbačkim učionicama

Dejan Jovičić
Izumi budućih naučnika u srbačkim učionicama

Srbac - Učenici srbačke Gimnazije Nikola Petković, Igor Malešević i Stefan Žujić kad god mogu koriste svoj nesvakidašnji talenat da unaprijede nastavni proces u Centru srednjih škola "Petar Kočić", a njihovi izumi koriste se na časovima prirodnih nauka.

Oni su digitalizovali klasični optički mikroskop pomoću digitalne kamere na okularu, čime su izvršili reprodukciju slike na video-bim, tako da svi učenici u odjeljenju mogu da vide ono što se nalazi pred mikroskopom.

- Imao sam priliku da vidim mikroskop kućne izrade koji koristi sočivo od lasera i telefon kao okular i tako se rodila ideja - rekao je Stefan i dodao da je mikroskop funkcionalan i u upotrebi je u nastavi biologije. Njih trojica nedavno su počeli i sa izradom jonizacione komore za dokazivanje radioaktivnih elemenata, što je predmet atomske i nuklearne fizike.

- Volim da osmišljavam projekte i posebno me zanima proces izrade i testiranja pri završetku rada. Sa prijateljem Igorom sam nedavno došao na ideju da pokušamo napraviti i aparat za šećernu vunu - kaže Nikola. Planirali su čak da izrade i dron, ali zbog nedostatka novca i slobodnog vremena to još nisu u mogućnosti.

- Kada završimo jonizacionu komoru, planiramo da napravimo repliku Van de Grafovog generatora, koji se može vidjeti na brojnim naučnim izložbama i koji posjetioci rado isprobavaju - kaže Igor.

Sva trojica su članovi sekcije fizike na kojoj su nastale brojne naučne kreacije, a koju vodi profesor Saša Babić.

- Nedostatak opreme nam je prepreka u radu, ali bez obzira na to, učenici se trude i postižu dobre rezultate - kaže Babić.

Planovi

Nikola i Igor pohađaju četvrti, a Stefan drugi razred Gimnazije. Svako od njih ima različita opredjeljenja nakon završetka srednje škole, pa tako Igor planira da upiše primijenjenu fiziku, Nikola biohemiju, dok Stefan želi da upiše vojnu akademiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana