Izrada rukotvorina porodični amanet Milovana Ćuluma

Snežana Tasić
Izrada rukotvorina porodični amanet Milovana Ćuluma

PRIJEDOR - Bilo da je ljeto ili zima, gdje ima pjesme, druženja i razgovora širom Republike Srpske, tamo je i Milovan Ćulum iz banjalučkog naselja Bistrica, kojem ni 73 godine života nisu prepreka da izlaže svoje rukotvorine.

Svoju bogatu ponudu, odnosno ploske, tambure, krajiške trožice, ličke četvorožice, frule i gusle, predstavio je i u prijedorskoj Bistrici, na manifestaciji "Kozarske poklade". S ponosom ističe da je on u porodici šesta generacija majstora narodnih instrumenata.

- Ljubav prema ovom zanatu naslijedio sam od oca, koji je izrađivao ove instrumente. Ja sam uz njega tako učio, a prve gusle napravio sam već sa 12 godina - kaže Ćulum.

Dodaje da mu je to, pored redovnog posla, bilo i više nego hobi jer je u pitanju velika ljubav prema narodnim instrumentima i drvetu.

- Javorovo drvo je najakustičnije drvo za zvuk i najbolje za instrumente. Za jednu tamburu treba oko mjesec dana, za gusle i dva-tri mjeseca, jer se to radi polako, lagano i drvo mora biti strogo suvo. A da ne govorimo da je naštimati zvuk tek posebna umjetnost - priča Ćulum.

Ističe da za ovaj zanat nema škole, te je on, kao i njegovi prethodnici, samouk.

- To se posebno odnosi na ove šare, duboreze, a sve zavisi od ručnog rada i prirodnog talenta. A da moj trud vrijedi, pokazuju i stotine ljudi koji su neke od ovih instrumenata kupili bilo za sviranje, bilo za ukras. Nema kontinenta na kugli zemaljskoj da nema moga proizvoda - ponosno kazuje Ćulum.

U vrijeme kada mladi nisu posebno zainteresovani za ručni rad, on vjeruje da ima nasljednika.

- Moj dvadesetogodišnji unuk Nemanja se zainteresovao za ovaj hobi. Dobro svira i ima poteze, a ima i od koga naučiti. Samo od njega zavisi šta će dalje biti - istakao je Ćulum.

Kaže da će, dok ga zdravlje bude služilo, raditi ovo što decenijama radi i obilaziti razne manifestacije i događaje, te izlagati svoju ponudu narodnih instrumenata.

- To je naše nasljeđe, tradicija i s ponosom je predstavljam - rekao je Ćulum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana