Izložbom radova sa kolonije u Palama završene "Gospojinske svečanosti"

Srna
Izložbom radova sa kolonije u Palama završene "Gospojinske svečanosti"

PALE - Izložbom likovnih radova sa Međunarodne kolonije "Art simpozijum" večeras su na Palama završene "Gospojinske svečanosti", organizovane povodom Dana i krsne slave opštine Velike Gospojine.

Osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijuma" Lazo Savić rekao je novinarima da je ovogodišnji Saziv okupio 17 slikara i tri vajara iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Indije, Srbije i BiH.


On je naveo da su dva vajara radila skulpturu u kamenu, a treći u drvetu, dok su ostale tehnike bile grafika, crtež, akrilik na platnu, ulje na platnu, te je nastalo oko 40 likovnih jedinica koje su večeras na Ekonomskom fakultetu na Palama predstavljene publici.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su izložbom likovnih radova željeli da zatvore Gospojinske svečanosti, zato što Savić i likovna kolonija koju organizuje godinama to zaslužuju.

On je dodao da se mogu vidjeti raznovrsni stilovi, tehnike sjajnih umjetnika, te da "Art simpozijum" tradicionalno njeguje likovni duh.

Likovni kritičar iz Banjaluke Aleksandar Saša Grandić rekao je da je Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum" iznova potvrdila činjenicu da je riječ o jednom od najznačajnijih likovnih događaja ove vrste u Republici Srpskoj i BiH.

On je podsjetio da su na Simpozijumu, održanom u julu na Palama, nastajala likovna djela plošnog i prostornog aspekta.

"Plošne likovne umjetnosti su crtež, akvarel, ulje na platnu, grafika i akrilik na platnu, dok je prostorna likovna umjetnost vajarstvo u kamenu i drvetu. Nastala su kvalitetna djela i svaki od njih nosi simboliku u sebi", istakao je Grandić.

Manifestacija "Gospojinske svečanosti", koja je počela 23. avgusta, obilježena je brojnim kulturno-sportskim manifestacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana