Izložba u Prijedoru: “Srpski prosvetitelji” čuvari identiteta

Agencije
Izložba u Prijedoru: “Srpski prosvetitelji” čuvari identiteta

PRIJEDOR - Izložba pod nazivom “Srpski prosvetitelji” autora Jelenka Bojića organizovana je u Prijedoru povodom 1.150 godina od smrti Svetog Ćirila, jednog od tvoraca prvog slovenskog pisma.

Autor, koji je predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta”, na otvaranju izložbe istakao da postoji nekoliko bitnih razdoblja u razvoju srpske kulture za koja se smatra da su ključna za očuvanje identiteta.

- To su uzimanje hrišćanstva, doba Ćirila i Metodije, zatim stvaranje moderne srednjovjekovne države u doba Svetog Save, potom doba Dositeja Obradovića, koji je mnogo donio u Srbiju i postao prvi ministar prosvjete i Vuka Karadžića koji je svojom reformom jezika i pisma učinio da se Srbi uvrste u moderne evropske narode - rekao je Bojić. On je dodao da je od građe, prikupljana tokom više godina, nastala moderna izložba sa tekstom i slikom, jedna vrsta slikovnice koja se ne mora mnogo čitati, a može se mnogo naučiti. Riječ je o izložbi koja putuje od škole do škole jer je namijenjena institucijama kao nastavno sredstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana