Izložba o arheološkom nalazištu u Gornjim Kijevcima otvorena u Gradišci: Manastirište neprocjenjivo nacionalno blago

Milan Vujić
Izložba o arheološkom nalazištu u Gornjim Kijevcima otvorena u Gradišci: Manastirište neprocjenjivo nacionalno blago

GRADIŠKA - Izložba “Manastirište u Gornjim Kijevcima” koja je otvorena  u Zavičajnom muzeju u Gradišci značajna je sa aspekta očuvanja nacionalnog blagatog kraja. Taj arheološki lokalitet ima nemjerljiv istorijski značaj ne samo za Gradišku već i Republiku Srpsku.

Izjavio je to na otvaranju izložbe gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. 

- To je jedino srednjovjekovno nalazište za koje će se Gradska uprava zalagati da se ponovo podigne i obnovi - istakao je Adžić  naglasivši  da je  obnova manastira od velikog značaja za turističku ponudu  Gradiške.

Adžić je podsjetio da je arheološko istraživanje u Gornjim Kijevcima pokrenuo profesor Milan Đurđević.

-  Gradska uprava otkupila je 33.000 kvadratnih metara zemljišta na mjestu gdje se nalazi manastirište. Data je inicijativa za izgradnju manastira uz pomoć vladike banjalučkog Jefrema, institucija Republike Srpske i donatora -

kazao je Adžić.

Autor izložbe viši kustos,  arheolog i  direktor Zavičajnog muzeja, Bojan Vujinović  rekao je da je postavka simbolično priređena u godini jubileja odnosno osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

- Istraživanje je pokazalo da je manastirište u Gornjim Kijevcima predstavlja pravoslavnu bogomolju u kojoj su pronađeni fragmenti srpsko-vizantijskog slikarstva, fragmenti nadgrobne ploče sa natpisom na ukrasnoj uglastoj glagoljici iz perioda 14. vijeka, na kojoj je ispisano ime Milete Stojić, te ploča sa ćiriličnim natpisom iz 1301. godine - rekao je Vujinović.

Još je dodao će se na ovom mjestu graditi prvi manastir na području Gradiške, koji bi trebalo da upotpuni budućim arheološkim parkom i postavkom koja je izložena u Zavičajnom muzeju.

Protojerej stavrofor Gojko Slijepčević istakao je da se aktivnosti odvijaju pod blagoslovom Srpske pravoslavne crkve i vladike banjalučkog  Jefrema.

- Crkva će se u naredom periodu još aktivnije uključiti sa svim institucijama  lokalnog i republičkog nivoa i uraditi sve kako bi manastir u Gornjim Kijevcima vaskrsao u svojoj duhovnoj ljepoti - kazao je Slijepčević.

Spomenici

Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na posljednjoj  sjednici u Sarajevu, proglasili su četiri nova nacionalna spomenika. Gradiška je dobila nova dva nacionalna spomenika arheološko područje - Srednjovjekovna tvrđava Vrbaški grad sa crkvom Svetog Đorđa u Gornjim Podgradcima i arheološko područje - Manastirište u Gornjim Kijevcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana