Izgradnja hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu nakon 15 godina pri kraju

Dejan Jovičić
Izgradnja hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu nakon 15 godina pri kraju

SRBAC - Izgradnja hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru Srpca, koja je započela prije 15 godina, trebalo bi da bude završena do kraja ove građevinske sezone.

Nova pravoslavna svetinja, čiji temelji su postavljeni 2005. godine, na stogodišnjicu izgradnje starog srbačkog hrama Pokrova presvete Bogorodice, svojim raskošnim izgledom dominira centrom grada i u značajnoj mjeri je uljepšala uže gradsko jezgro ove lokalne zajednice.

Protonamjesnik Željko Sarić kaže da je unutrašnje uređenje hrama najvećim dijelom završeno, a sa dolaskom proljeća intenzivirano je uređenje porte. On je dodao da je ovih dana popločan trotoar u krugu hrama i asfaltiran prilaz u crkveno dvorište, a pomoć u ovim radovima besplatno su im pružile građevinske firme “MG Mind” iz Mrkonjić Grada i “Gradis invest” iz Srpca.

- Zasijali smo i travu, a na jesen je planirana sadnja i drugog zelenila. Postavićemo takođe česmu i klupe za sjedenje, a sve s ciljem da se građani svakodnevno sabiraju sa svojim porodicama oko ove bogomolje - rekao je Sarić i dodao da vrijednost vanjskog uređenja iznosi blizu 80.000 KM.

U izgradnju hrama do sada je uloženo više od dva miliona KM a sredstva su najvećim dijelom obezbijeđena od strane Srpske pravoslavne crkve, prilozima vjernika i donacijama, među kojima su bili i Vlada Republike Srpske i opština Srbac.

Sarić kaže da je pandemija virusa korona usporila predviđeni plan aktivnosti, jer je najveći dio radova do sada trebalo da bude završen.

- U narednim sedmicama očekujemo da nam stignu četiri ikone koje treba da budu postavljene u oltar. Nismo ih do sada mogli prevesti iz Srbije, gdje su ih izrađivali ikonopisci, jer je usporen prevoz robe, zbog trenutne epidemiološke situacije. Takođe je ostalo da nabavimo još jedan dio bogoslužbenog inventara, čime će unutrašnjost hrama u potpunosti biti završena - rekao je Sarić.

Izgradnju hrama pratili su brojni izazovi, a jedan od najtežih bio je 7. jula prošle godine, kada je veliko nevrijeme zahvatilo opštinu i polomilo nosač pozlaćenog krsta na kupoli zvonika. Iako je bio težak oko 100 kilograma, olujni vjetar ga je odbacio dvadesetak metara od hrama.

- Ova oluja je bila nezapamćena, ali smo, na svu sreću, izašli bez značajnijih oštećenja na novom hramu. Uspjeli smo četiri mjeseca kasnije da izvršimo zahtjevnu operaciju dizanja i postavljanja novog bakarnog krsta, a stari krst će biti iskorišćen za spomen-česmu ili drugo spomen-obilježje. Nažalost, veću štetu je tada pretrpio stari hram, sa čijeg krova je vjetar skinuo 100 kvadratnih metara bakarnog lima - istakao je Sarić.

Prema njegovim riječima, ako radovi budu tekli po planu, i ne bude novih nepredviđenih okolnosti, poput epidemije, novi hram bi trebalo da bude osveštan do kraja ove godine i predat vjernicima na molitvenu upotrebu.

Vizantijski stil

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg rađen je u vizantijskom stilu i po projektu arhitekte Ljubice Bošnjak iz Beograda. Zajedno sa krstom njegova visina iznosi 37 metara, a površina 460 kvadratnih metara, zbog čega će moći primiti više od 500 vjernika ili pet puta više nego hram Pokrova presvete Bogorodice u Srpcu, koji je sagrađen 1905. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana