Izbjegli i raseljeni u Rogatici na korak od ostvarenja dugogodišnje želje: Predrag i Fikret ponovo svoji na svome

Sreten Mitrović
Izbjegli i raseljeni u Rogatici na korak od ostvarenja dugogodišnje želje: Predrag i Fikret ponovo svoji na svome

ROGATICA - Veliki korak u ostvarenju sna da, poslije dugogodišnjeg potucanja po tuđim kućama, ponovo imaju svoj krov nad glavom, učinjen je juče u Rogatici, gdje počinje gradnja stambenih objekata za izbjegle i raseljene porodice.

Riječ je o regionalnom programu, koji uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije CEB sprovode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS. U opštini Rogatica potpisani su ugovori o početku radova na izgradnji 30 kuća širom ove lokalne zajednice, a juče je počela i da niče zgrada sa 15 stanova, takođe za izbjegle i raseljene.

- Biće izgrađene 22 kuće za bošnjačke i osam za srpske porodice, sa ukupno 80 članova domaćinstva. Projekat za sve kuće, koje su veličine od 42 do 56 kvadrata, uradilo je sarajevsko preduzeće “Vizija”, a izgradnja je povjerena Konzorcijumu “Braća Mićić” Modriča za cijenu od 1.096.101 KM bez PDV-a  - istakli su u opštini Rogatica.

Dodali su da se izvođač radova obavezao da će kuće po sistemu “ključ u ruke” izgraditi i vlasnicima predati u roku od sedam mjeseci. Među onima koji će konačno imati svoj topli dom je i Predrag Andan (57). Njegova porodica će se poslije gotovo tri decenije ponovo skućiti u Vražalicama.

- Čekao sam je od 2. maja 1992. kada sam sa porodicom spasavajući živu glavu morao napustiti kuću i selo i doći u Rogaticu, odakle sam, čim su prilike dozvolile, često odlazio na zgarište u moje Vražalice. Gore svake godine nešto posijem, podigao sam lijep voćnjak, doveo struju i vodu, a i put je došao blizu kuće. Radujem se danu kada ću dobiti ključ nove kuće. Hvala svima koji su mi priuštili to radovanje. Bolje ikad nego nikad - rekao je Andan.

Radost nije krio ni Fikret Alić, koji će se vratiti u Brčigovo, gdje će ponovo imati svoj krov nad glavom. U ime Medihe Žiga, koja godinama čezne da dođe u Kukavice, ugovor o izgradnji kuće potpisao je njen sin Nermin (52). On je kazao da je cijeloj porodici, posebno majci, ovo veliki događaj i porodična radost.

- Svi smo se obradovali gradnji kuće, posebno majka, koja kaže da će joj to život produžiti. Pobjeći će iz gradske vreve i sarajevskog smoga, a biće bliže i svom rodnom Višegradu - rekao je Žiga.

Na prostoru stare pijace juče je u posao uvedeno preduzeće “Konstruktor” iz Foče, koje treba da, takođe, u roku od sedam mjeseci sagradi zgradu za potrebe izbjeglih i raseljenih lica i povratnika. Riječ je o investiciji od 967.000 maraka bez PDV-a.

- Za izgradnju ovog objekta, prema potpisanom ugovoru, značajno učešće ima i opština Rogatica. Uz potrebne dozvole i saglasnosti za izgradnju, tu je i lokacija, te priključci za struju, vodu, kanalizaciju i telefon, u ukupnoj vrijednosti većoj od 80.000 maraka - rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana