Izazvao požar i prijetio vatrogascima

Milijana Latinović
Izazvao požar i prijetio vatrogascima

Trebinje - Vatrogasci iz Trebinja su na lokalitetu Cibrijana zatekli čovjeka koji je, uprkos upozorenjima, namjerno palio vatru na njivi, zbog čega su cijeli slučaj prijavili policiji.

Potvrdio je ovo komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković i dodao da se vatrogasci danima bore sa požarima, a uzrok većine njih je ljudski faktor.

- Kada smo počeli gasiti požar, taj čovjek je rekao da će nakon našeg gašenja ponovo zapaliti vatru, zbog čega smo pozvali policiju - rekao je Vuković.

U Centru javne bezbjednosti (CJB) Trebinje potvrdili su da je policija nakon prijave vatrogasaca izašla na lice mjesta.

- Utvrđeno je da je čovjek palio korov na svojoj parceli s ciljem da je očisti, ali o tome nije prethodno obavijestio vatrogasce, kako bi vatra bila pod njihovim nadzorom. To je bio obavezan da učini na osnovu uredbe Gradske uprave, prema kojoj je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom - rekli su u CJB Trebinje.

Dodaju da je policija utvrdila da nema elemenata krivičnog djela te da nemaju informaciju da je osoba prijetila vatrogascima.

U Vatrogasnoj jedinici naglašavaju da je proteklih dana na teritoriji Trebinja bilo osam požara, u kojima su gorjeli trava i nisko rastinje, te da nije bilo ugroženih kuća.

- Trenutno je aktivan požar u mjestu Brani Do, a s obzirom na to da je oblačno vrijeme, nadamo se da će pasti kiša i ugasiti vatru. Vatrogasci su odbili vatru od sela i požar se kreće prema planini Viduši, gdje je teren nepristupačan i za vatrogasce i za vozila - rekao je Vuković.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mosko, kojoj pripada i selo Brani Do, Duško Begenišić je rekao da je vatra do sela došla iz pravca Bileće prije nekoliko dana.

- Selo je rijetko naseljeno, ima svega nekoliko kuća u kojima stanuje pretežno starije stanovništvo. Koliko znam, niko nije ugrožen, vatrogasci su uspjeli odbraniti domaćinstva i vatru usmjeriti ka planini - rekao je Begenišić.

Proteklih dana Trebinje je bilo prekriveno dimom zbog požara koji su izbili na nekoliko lokacija, a slična situacija na jugu Srpske bila je i prije dvije godine, kada je trebinjska policija identifikovala jedno lice koje je paljenjem vatre na otvorenom izazvalo požar u selu Vučija. Zbog nekontrolisanog spaljivanja biljnog otpada vatra je zahvatila oko 20 hektara mješovite šume.

Lokacije

U teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje ističu da su u utorak poslijepodne izbili požari u prigradskim naseljima Zasad i Gorica, zatim u Zasad polju, na gradskoj deponiji na Obodini, kao i u selima Kočela i Zgonjevo.

Vatrogasci su većinu ovih požara uspjeli staviti pod kontrolu, a kako ističu, uzrok je uglavnom bio ljudski faktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana