Izabrani novi predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica

Srna
Izabrani novi predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica

Srebrenica - Alija Tabaković iz većinske frakcije SDA izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, dok je za potpredsjednika izabran radikal Milorad Stanojević.

Novog predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine Srebrenica izabrala je tajnim glasanjem novoformirana skupštinska većina od 11 odbornika.


Prethodno su, tajnim glasanjem, sa tih dužnosti razriješeni Hamdija Fejzić iz SDA i Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji su ranije napustili sjednicu sa još osam odbornika iz dosadašnje skupštinske većine.

Do izbora novog predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine sjednicom je, po jednoglasnoj odluci prisutnih odbornika, predsjedavao Zulfo Salihović koji je napustio SDP BiH i nastupa kao nezavisan odbornik.

Odbornici su izmijenili odluku o održavanju izbora za savjete mjesnih zajednica, koji su bili raspisani za 7. maj, a biće održani 28. maja.

Novoformiranu skupštinsku većinu od 11 odbornika čini pet odbornika većinske frakcije SDA u lokalnom parlamentu, zatim dva odbornika SDS-a, po jedan odbornik PDP-a, Pokreta za promjene, SRS-a i Salihović koji je napustio SDP BiH.

U opoziciji je ostalo pet odbornika SNSD-a, dva odbornika manjinske frakcije SDA, dva odbornika DNS-a i jedan odbornik SDP BiH, dok je Milorad Stanojević iz SRS-a prešao u novu skupštinsku većinu.

Razriješeni potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a rekao je su napustili sjednicu da bi nova skupštinska većina već u startu napravila povrede Statuta i poslovnika o radu Skupštine opštine.

On kaže da ne očekuje da će se nova skupštinska većina dugo održati, jer je neizvjesno da li će imati podršku načelnika opštine.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Miloš Milovanović ocijenio je da je žalosno da 12 srpskih odbornika u Skupštini opštine Srebrenica nije formiralo većinu i zakonodavnu vlast zbog nejedinstva i zadovoljavanja ličnih interesa.

"Umjesto srpske većine od 12 odbornika došlo se do nove većine u kojoj većinu imaju Bošnjaci sa šest odbornika od ukupno 21 koliko broji srebrenički parlament i Srbi sa većim ukupnim brojem odbornika ostaju u manjini, što je odraz grešaka koje smo svi pravili", rekao je Milovanović.

On je pozvao srpske odbornike na razgovor kako bi se prevazišle nesuglasice, ispravile greške i propusti u radu, kao i neka kadrovska rješenja, a da bi se došlo do stabilne srpske skupštinske većine u kojoj mogu biti i ostali odbornici koji žele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana