Iza srbačkog Udruženja “C.E.Z.A.R.” najuspješniji period uprkos pandemiji: U godini jubileja postali omladinski lideri

Dejan Jovičić
Iza srbačkog Udruženja “C.E.Z.A.R.” najuspješniji period uprkos pandemiji: U godini jubileja postali omladinski lideri

SRBAC - Virus korona odgodio je mnoga društvena dešavanja širom Srpske, a naročito aktivnosti omladinskih i nevladinih organizacija, ali pandemija nije bila prepreka za Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” iz Srpca, koje je proslavilo desetu godišnjicu rada i kojima je jubilarna godina bila najuspješnija do sada.

Osnovano pod prvobitnim imenom Centar za mlade, ovo udruženje je prešlo dugačak put od najmlađe omladinske organizacije u Srpcu do lidera u oblasti volontiranja na nivou Republike Srpske. 

- Udruženje se s godinama širilo i preraslo prvobitnu namjenu. Počeli smo okupljati sve veći broj mladih od pet do 35 godina, koji su pohađali razne radionice i učestvovali u humanitarnim, kulturnim i drugim aktivnostima, okupivši više od 500 članova, od kojih je svakog mjeseca aktivno najmanje stotinu - rekla je izvršna direktorica udruženja Tanja Šnjegota. Ona je od prvog dana bila jedan od volontera u ovom udruženju, koje je od 2014. godine promijenilo naziv u “C.E.Z.A.R.”, odnosno Centar edukacije za aktivan razvoj. Radila je kao trener sekcije hip-hop plesa, zajedno sa drugim edukatorima je organizovala kurseve stranih jezika, kreativne radionice, škole gitare, fotografisanja i novinarstva, sekcije ritmičke gimnastike, standardnih i latinoameričkih plesova, glume, hemije i slično.

- Oduvijek sam gajila ljubav prema volonterizmu. Čak i nakon što sam završila fakultet, odlučila sam da se vratim u Srbac i nastavim rad u ovom udruženju jer smatram da mladi imaju entuzijazma, ali im je nedostajala pokretačka snaga. Za proteklih deset godina u velikoj mjeri smo uticali na ljepši izgled naše opštine i omogućili da više stotina građana dobije prijeko potrebnu pomoć - rekla je Šnjegota. 

Od značajnijih aktivnosti iz protekle decenije izdvaja humanitarne akcije za oboljelu i djecu iz porodica slabijeg imovnog stanja, poplavljena domaćinstva, organizaciju raznih predstava, igrokaza, maskenbala i sportskih turnira, kao i učešće na domaćim i međunarodnim plesnim takmičenjima sa kojih su se redovno vraćali sa medaljama.

- Imali smo još veće planove u ovoj godini jubileja, ali smo strahovali da ih zbog pandemije nećemo moći ostvariti. Međutim, kad podvučemo crtu, ovo je bila naša najuspješnija godina, jer smo uspješno završili sanaciju gradskog i omladinskog parka u Srpcu, uredili teretanu na otvorenom, prikupili školski pribor i paketiće za djecu iz socijalno ugroženih porodica i knjige za biblioteku staračkog doma. Posebno smo ponosni na 3D natpis “Ja volim Srbac”, koji je ukrasio gradski trg - kaže Šnjegota.

Gotovo sve aktivnosti organizovane su kroz rad Lokalnog volonterskog servisa koji u udruženju djeluje od 2013. godine i jedan je od 15 volonterskih servisa u Srpskoj. Od ove godine “C.E.Z.A.R.”-u je pripala čast da postane sjedište Volonterskog servisa RS, koji postoji već šest godina i okuplja mlade aktiviste od Trebinja do Novog Grada, a Tanja Šnjegota je izabrana za izvršnog direktora ove organizacije.

- Ovo je kruna našeg rada jer nas je resorno ministarstvo prepoznalo po doprinosu promociji i razvoju volontiranja. Naša obaveza je da uključimo u volonterski rad još veći broj mladih iz cijele Srpske i pokušamo spriječiti njihov odlazak u inostranstvo. Ima naznaka da ćemo u tome uspjeti, jer smo u saradnji sa drugim omladinskim organizacijama došli do zaključka da omladinski rad nikada nije bio cjenjeniji i zastupljeniji nego danas - istakla je Šnjegota.

Jedna od onih koje su na ovaj način upotpunile svoje slobodno vrijeme je i gimnazijalka Nadežda Gavrić (19) iz Srpca, koja je proglašena za volontera godine. Ona je već dvije godine među najaktivnijima u “C.E.Z.A.R.”-u, a izabrana je i za predsjednika Savjeta učenika srednjoškolskog centra “Petar Kočić” Srbac i Kluba mladih Crvenog krsta u ovoj opštini.

- Samo u ovoj godini imam oko 160 volonterskih sati. Za mene je volonterizam način da steknem nova iskustva i poznanstva, da putujem i učestvujem u raznim manifestacijama, edukacijama i projektima, ali i da pomognem gradu u kojem živim. Sve to radim besplatno, ali lijepo je i kad dobijem određene pohvale ili priznanja - rekla je Nadežda.

Ideja

Ideju o osnivanju udruženja pokrenuli su Centar za socijalni rad iz Srpca i NVO “Zdravo da ste” iz Banjaluke, koji su u prvoj godini rada sprovodili projekat o maloljetničkoj delinkvenciji i obezbijedili finansijsku podršku uz pomoć Evropske unije i američke ambasade u BiH. Od tada je teret finansiranja preuzela opština Srbac, koja je ustupila i prostorije za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana