Iz ustanka Mladen otišao u legendu

S. Ta.
Iz ustanka Mladen otišao u legendu

Prijedor - Istorijskim časom i polaganjem vijenaca na spomenik narodnom heroju doktoru Mladenu Stojanoviću juče je u Prijedoru obilježeno 119 godina od rođenja i 73 godine od pogibije legendarnog partizanskog komandanta.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić je rekao da je organizator ustanka na Kozari iz rodnog Prijedora otišao u legendu i da je svojim djelom zaslužio da ga generacije spominju godinama, decenijama i vijekovima.

- Veliko povjerenje u narodu je stekao i kao omladinac i kao vođa ustanka protiv fašističkog okupatora. Zaslužio je da se njegovo ime izgovara sa najvećim pijetetom i posebnom pažnjom - naglasio je Rodić.

Stojanovićevi posmrtni ostaci preneseni su na Partizansko groblje u Prijedoru 1961. godine iz Jošavke, gdje je skončao nakon teškog ranjavanja iz zasjede. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. godine.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković je istakao da je doktor Mladen bio čovjek za primjer i revolucionar od rane mladosti do kraja života.

- Bio je najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, u Krajini i mnogo šire i jedan od najhrabrijih boraca i rukovodilaca NOB-a. Zato je njegov lik ostao da živi u sjećanju zajedno sa slavom herojske Kozare i pred sadašnjim i budućim generacijama je zadatak da uvijek čuvaju i njeguju tekovine narodnooslobodilačkih ratova, podstaknute njegovim neizmjernim herojstvom - poručio je Đaković na ovom istorijskom času.

Koncert

Obilježavanje dana Mladena Stojanovića biće nastavljeno u subotu koncertom kulturno-umjetničkih društava koja nose njegovo. Koncert će biti održan u Pozorištu Prijedor u 19 časova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana