Iz skromnog budžeta Rogatice za hram na Crkvinama izdvojeno 30.000 KM: Crkva dobija struju nakon šest godina

Sreten Mitrović
Iz skromnog budžeta Rogatice za hram na Crkvinama izdvojeno 30.000 KM: Crkva dobija struju nakon šest godina

ROGATICA - Crkva Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama, lokalitetu podno Vidove gore u srcu planine Devatak, u boričkoj parohiji, 25 kilometara daleko od Rogatice, ovih dana dobiće struju.

Rezultat je to želje pravoslavnih vjernika sa tromeđe opština Rogatica, Sokolac i Han Pijesak koji se od pamtivijeka okupljaju na saborima na prostoru za koji legenda kaže da je porta crkve iz 13. vijeka koja je bila zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića.

Crkvu i kraljev vidikovac srušili su Turci dolaskom u ove krajeve. Ipak, ostalo je sjećanje koje nikad nije izblijedjelo i prenosilo se s koljena na koljeno. Na crkvištu, po kome je i cijeli ovaj lokalitet najvjerovatnije dobio ime, narod se okupljao na Ivanjdan 7. jula, i Jovanjdan, 11. septembra. Sastajao se, molio Bogu i čuvao tradiciju.

Upravo to je bio povod da, pored ostataka temelja nekadašnje crkve, uz blagoslov njegovog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog blaženopočivšeg Nikolaja i punu podršku vjernika, tadanji paroh borički Dragiša Simić odluči da bude sagrađena crkva na Crkvinama. Izgradnja je trajala sedam godina, odnosno od 7. jula 2008, kada su osveštani temelji, do 26. septembra 2015, kada je osveštan hram.

Da poslije šest godina “življenja” u mraku crkva na Crkvinama dobije struju, najviše zasluga pripada Opštinskoj upravi u Rogatici sa načelnikom Miloradom Jagodićem na čelu.

- Iz skromnog budžeta za ove namjene izdvojeno je 30.000 maraka. Pošlo se sa 50-kilovoltne niskonaponske trafo-stanice “Prodola” koja strujom snabdijeva selo Beheći i druga u mjesnoj zajednici Berkovići. Dužina visokonaponskog voda je 2,3 kilometra koji je građevinski, zbog kamena i žila stabala stogodišnje crnogorične šume Devetaka, morao ići podzemno - objasnio je Jagodić.

Kabal su kroz težak teren položili radnici “Energomatike” iz Foče, a preostalo je da bude izgrađen odgovarajući ormar i priključena struja u objekat. Ovaj dio poslova, kao svoj prilog hramu, obaviće radnici “Elektrodistribucije” Pale iz Radne jedinice u Rogatici.

- Mi smo za to spremni. Očekujemo inicijativu Crkvenog odbora Borike i paroha Dragana Jovića - rekao je upravnik rogatičke elektrodistribucije Radomir Jovičić.

Da bi crkva i ostale znamenitosti na Crkvinama bile još bliže posjetiocima, potrebno je asfaltirati nepuna tri kilometra puta koji sa puta Rogatica - Budeta vodi do crkve i spomen-česme Lučka voda, jedinog spomenika u ovom kraju koji podsjeća na stradanja Srba u zloglasnom Dobojskom logoru tokom Prvog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana