Iz Doma za starija lica “Sunce” u Rogatici: Baka Janja nije zaboravljena

S. M.
Iz Doma za starija lica “Sunce” u Rogatici: Baka Janja nije zaboravljena

GATICA - Dom za starija lica “Sunce” u Rogatici nema zvaničnu krsnu slavu, ali se slave štićenika obilježavaju, a tako je bilo i ovog Jovanjdana kada su se štićenici i zaposleni prisjetili bake Janje Knežević, koja je posljednje dane života provela u ovoj ustanovi.

Janja je polovinom 2019. došla u “Sunce” i tada su njen sin Miloš i snaha Mira, koji žive u dalekoj Kanadi, uveli praksu da uz njihovu krsnu slavu počaste i štićenike u domu. Ta tradicija nije prekinuta ni nakon smrti Janje, koja je preminula u oktobru 2022. godine.

U znak sjećanja i zahvalnost radnicima i štićenicima doma sa kojim je baka Janja provela posljednje dane života, Kneževići su nastavili da šalju novac da se upriliči mala svečanost i počaste oni sa kojim je dijelila životnu sudbinu.

- Umjesto krsnog kolača, pripremljena je velika torta i malo “jači” ručak. Poslužena je i kafa, razni sokovi i kisela voda, a da se ne bi iznevjerila tradicija našla se i jedna flaša crnog vina - rekla je socijalni radnik u Domu “Sunce” Anđela Podinić.

Ova mala svetkovina na kojoj se spominjalo ime bake Janje imala je i svog dolibašu, a ova čast pripala je profesoru Radislavu Kovaču (82) iz Višegrada, kome je takođe krsna slava Sveti Jovan, a koji je zahvalio Milošu i Miri, poželjevši baki Janji rajsko naselje, a njenim najmilijim svu sreću ovoga života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana