Ivanić u Bijeljini: Pomoć Bijeljini da nastavi da se razvija

Srna
Ivanić u Bijeljini: Pomoć Bijeljini da nastavi da se razvija

Bijeljina - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić saglasili su se danas da je saradnja Bijeljine sa višim nivoima vlasti neophodna da bi grad nastavio da se razvija.

Ivanić je naglasio da se Bijeljina ubrzano razvija, ali da je za dalji napredak grada potrebno još projekata, osim velikih koji su započeti.


"Snažna Bijeljina znači snažnu Republiku Srpsku i stabilnu BiH", rekao je Ivanić novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine i užim rukovodstvom grada.

Navodeći da se danas sastao i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Ivanić je rekao da Srbija namjerava da učini mnogo da bi se istočni dio Srpske otvorio prema Srbiji.

"To, naravno, znači i otvaranje BiH prema Srbiji jer su dobri odnosi sa BiH i strateški interes Srbije", rekao je Ivanić i istakao da je BiH jedan od najvećih partnera u trgovini koje Srbija ima.

On je naglasio da je Srbiji, nakon što riješi unutrašnje infrastrukturne projekte kao što je završetak puta prema Sofiji i Skoplju, ključni prioritet otvaranje infrastrukture prema istočnom dijelu Republike Srpske, odnosno prema BiH u cjelini.

Ivanić je istakao da su BiH i Srbija zainteresovane za tri strateška projekta, te da će se vrlo brzo razgovarati o jednom od njih, izgradnji auto-puta koji bi Bijeljinu trebalo da otvori prema Beogradu.

"Danas mi je vrlo jasno rečeno da je to jedan od strateških interesa i Srbije", rekao je Ivanić, dodajući da su ključni i projekat brze pruge Sarajevo-Zvornik-Loznica prema Beogradu i povezivanja Sarajeva sa Beogradom.

Kada je riječ o kasarni u Bijeljini, Ivanić napominje da je potrebno riješiti vrlo komplikovano pravno pitanje imovine, te da je to lokacija koja je presudna za dalji razvoj urbanog dijela.

"Ako joj želimo pomoći da se i dalje razvija, onda se ovo pitanje mora pravno riješiti u kratkom roku", rekao je Ivanić i naglasio da Bijeljina i ubuduće može računati na podršku Savjeta ministara i Predsjedništva BiH.

Ivanić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da politički odnosi BiH i Srbije nisu "toliko dobri", ali da su sasvim dobri ekonomski odnosi dvije zemlje.

"Premijer Srbije jasno je rekao da je uslov stabilnosti na Balkanu poboljšanje odnosa između Srba i Bošnjaka. Evidentno je da će ovo biti politički pristup koji će Srbija imati u narednom periodu, mjesecima i godinama koje dolaze", rekao je Ivanić.

Mićić je naglasio da je realizacija svih značajnijih projekata u Bijeljini direktno u vezi sa višim nivoima vlasti, Vladom Republike Srpske, Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH, kao i susjednom Srbijom.

On je istakao da je danas sa Ivanićem razgovarano o dva velika projekta, od kojih je jedan definisanje pitanja kasarne u gradu, gdje postoji višak prostora koji bi trebalo iskoristiti na najbolji način.

"Drugi projekat koji ne možemo završiti, ne samo bez viših nivoa vlasti, nego i bez susjedne Srbije, jeste auto-put Brčko-Bijeljina-Rača prema Beogradu, te naše povezivanje sa koridorom Beograd-Zagreb", rekao je Mićić novinarima.

On kaže da postoje mogućnosti za realizaciju ovog pitanja, te da bi uskoro u Bijeljini trebalo da bude održan sastanak predstavnika gradskih i viših nivoa vlasti, Republike Srpske, BiH i Srbije.

"Ovo su dva najznačajnija projekta i za grad Bijeljinu, njenu privredu, a posebno za ljude koji bi eventualno bili spremni da ulažu na našem prostoru", istakao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana