Ivana Lažetić, nagrađena gimnazijalka iz Gacka: Staza Svetog Save nepresušna inspiracija

Anita Janković
Ivana Lažetić, nagrađena gimnazijalka iz Gacka: Staza Svetog Save nepresušna inspiracija

Gacko - Nemoćan da savlada radoznalost koja ga je trzala iz prinčevskih odaja, krenuo je trnovitim putem od princa do monaha. Širio je svetosavlje krstom i perom nepresušnim, te svetim stopama svojim granice naše za vijekove u zapise unio, da se gruda naša i na svodu nebeskom ocrtava.

Ovim riječima gimnazijalka iz Gacka Ivana Lažetić opisala je suštinu života prvog srpskog svetitelja i prosvjetitelja Svetoga Save osvojivši prvu nagradu u kategoriji srednjih škola na tradicionalnom Svetosavskom književnom konkursu koju dodjeljuje Društvo "Sveti Sava" iz Beograda. Ova učenica trećeg razreda Gimnazije prvu nagradu je odnijela u žestokoj konkurenciji brojnih učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, RS i dijaspore.

Lažetićeva kaže da je sastavom koji je oduševio žiri željela da podsjeti na poruke koje je Sveti Sava ostavio srpskoj djeci.

- Već duže vrijeme istražujem i pišem o životu Svetog Save i ova nagrada mi mnogo znači, kao i sve ono što je Sveti Sava učinio za naš narod, vjeru i crkvu - rekla je Lažetićeva.

Ovoj talentovanoj Gačanki nedavna nagrada nije prva. Lažetićeva je 2015. godine osvojila prvo mjesto na literarnom konkursu povodom slave Svetog Save koji tradicionalno organizuje Pododobor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Gacku.

Inspiraciju za pisanje, kaže, nalazi u samom liku prvog srpskog arhiepiskopa, ali i ostalih Nemanjića za koje smatra da su zaslužni za najslavniji period srpske istorije. Osim o prosvjetitelju Savi, ova nadarena učenica piše i o raznim temama iz svakodnevnog života.

- Zaljubljenik sam u svijet knjige i mnogo čitam istorijsku literaturu i to mi pomaže prilikom pisanja. Osim toga, na ovaj način nadopunjujem i znanje i to bih savjetovala svim drugim đacima - priča ova odlična učenica, koja je i ponosni vlasnik Vukove diplome.

Ističe da je iz srpskog jezika oduvijek nizala samo petice, a omiljeni predmeti su joj matematika i fizika. Osim čitanja knjiga i pisanja, njena velika ljubav je i streljaštvo, koje trenira već četiri godine u Streljačkom klubu "Mladost".

- Streljaštvo je moja ljubav od malih nogu, volim taj sport i idem na brojna državna takmičenja. Prošle godine sam na prvenstvu RS iz gađanja vazdušnom puškom za domaći program u seniorskoj konkurenciji osvojila prvo mjesto - pohvalila se Lažetićeva.

Nagrade

Nagrade na Svetosavskom književnom konkursu uručene su i srednjoškolcu iz Zaječara Dušanu Mirčetiću, koji je takođe osvojio prvu nagradu u konkurenciji srednjih škola, kao i Jovani Kostadinović iz Niša i Uni Milić iz Smedereva, koje su osvojile prvu nagradu u konkurenciji osnovnih škola. Velika nagrada na književnom konkursu dodijeljena je učenici Zemunske gimnazije Milici M. Janković, dok je Miloš Jevtić iz dopunske osnovne škole u Bazelu u Švajcarskoj dobitnik specijalne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana