Istraživanje donjeg toka i ušća Drine u Savu: Barski sistem krije prirodno bogatstvo

Lj. A.
Istraživanje donjeg toka i ušća Drine u Savu: Barski sistem krije prirodno bogatstvo

BANjALUKA - Bijeljinsko Ekološko udruženje “Eko-put”, u saradnji sa Udruženjem studenata biologije u BiH, sprovodi projekat pod nazivom “Korak po korak do cilja” čiji je cilj doprinos uspostavljanju zaštićenog područja u barskom sistemu u donjem toku i ušću Drine u Savu.

Projekat se sprovodi u okviru projekta koji finansira EU, a dosadašnja istraživanja pokazala su da ovaj barski sistem krije pravo prirodno bogatstvo. Istraživači su otkrili rijetke vrste kornjača, insekata, leptira, ptica kao i raznih biljnih vrsta.

Prema riječima predsjednice udruženja “Eko-put” Snežane Jagodić Vujić, na osnovu izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske dat je popis područja koja treba da budu stavljena pod zaštitu i kategoriju prirodnog dobra, a među njima je i područje “Sava-Drina” za koje je predloženo da dobije kategoriju parka prirode.

- Naše udruženje još od 2015. godine razvija ideju da barski sistem Drinica-bara Starača bude stavljen pod zaštitu  i za  to smo do sada dobili  podršku Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe, Gradske uprave Bijeljina, te resornog ministarstva kako bi započeli  sa istraživanjima biljnog i životinjskog svijeta - kaže Jagodić Vujić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana