Istočno Sarajevo: Veče posvećeno mladim herojima

Srna
Istočno Sarajevo: Veče posvećeno mladim herojima

Istočno Sarajevo - Dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" prikazan je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa ciljem prikupljanja finansijskih sredstava za liječenje mladog sportiste iz Istočnog Sarajeva Miloša Božovića.Novčana sredstva koja su potrebna za Božovićevo liječenje prikupljana su prije, tokom i nakon projekcije filma.

Autor dokumentarca Mile Savić izrazio je nadu da će se građani Istočnog Sarajeva, predstavnici institucija, javnih i privatnih preduzeća odazvati na humanitarnu akciju i pomoći dalje liječenje mladog sportiste.

"Gdje god smo prikazali ovaj film, interesovanje je bilo veliko, a kada smo saznali da je za vrijeme planiranja projekcije u Istočnom Sarajevu Miloš prevezen u Zagreb, odlučili smo da pozovemo posjetioce da pomognu njegovo liječenje", rekao je Savić.

On je naglasio da je cilj dokumentarnog filma da ukaže na to šta je dječak Spomenko Gostić, koji je mogao da ode u inostranstvo i tamo bezbrižno živi, učinio za Republiku Srpsku žrtvujući svoj mladi život.

Savić je naveo da je film konkurisao za prikazivanje na jednom od filmskih festivala u Rusiji.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

On je najmlađi poginuli pripadnik Vojske Srpske.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Istočna Ilidža Ranko Skakavac uručio je Saviću zahvalnicu za humani gest i doprinos Božovićevom liječenju.

On je podsjetio da je Božović nedavno prevezen iz Centra za palijativnu njegu Tuzla u zagrebačku Kliničku bolnicu "Dubrava", gdje postoji nova nada za njegovo izlječenje.

"Na zagrebačkoj klinici pretrage koštaju 9.000 evra, dok je za operativni zahvat, ukoliko bude neophodan, potrebno 18.000 evra", rekao je Skakavac dodajući da su zbog toga ponovo pokrenute humanitarne akcije, poput večerašnje.

Napominjući da će se 24. avgusta navršiti dvije godine otkako je Božović u komi, Skakavac je saopštio i ohrabrujuće informacije da je stav zagrebačkih doktora da lijeva strana Božovićevih moždanih ćelija dobro funkcioniše, dok desna još ne daje dovoljno informacija.

"Miloš se iz sedmice u sedmicu sve bolje ponaša, već pokreće i ruke i noge, obavlja fizološke potrebe, smije se, otvara oči i čini se da mu malo treba da progovori", rekao je Skakavac.

Prema njegovim riječima, Božović je fizički mnogo iscrpljen, mišići su neaktivni i doktori predlažu da ode u banju da povrati tjelesnu težinu i da mu mišići ojačaju, nakon čega bi se vratio u Zagreb na liječenje.

"Zbog toga bi Miloš u ponedjeljak trebalo da ode u banju u Fojnicu gdje će ostati dva mjeseca", kaže Skakavac.

Božović je golman Fudbalskog kluba "Slavija", a u meču juniorskih ekipa "Slavije" i "Zvijezde" iz Gradačca u avgustu 2014. godine, doživio je tešku povredu glave.

Uprkos naporima ljekara, višemjesečnog liječenja u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu i velikog broja operativnih zahvata, te neuspješnog pokušaja liječenja u njemačkoj klinici "Šmajder" kod Štutgarta, Božović je i dalje u komi.

Uz autora filma, ovu humanitarnu akciju organizovali su Grad Istočno Sarajevo, Crveni krst Istočna Ilidža, Boračka organizacija Sarajevsko-romanijske regije, "Ilidžanski borac", Fudbalski klub "Slavija" i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Novčana sredstva za Božovićevo liječenje mogu se uplatiti na žiro-račun: 5620128115769232 - NLB Banka Banjaluka ili direktno donirati u Crvenom krstu Istočna Ilidža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana