Istočno Sarajevo: Škola sa skoro 700 učenika nema fiskulturnu salu

Srna
Istočno Sarajevo: Škola sa skoro 700 učenika nema fiskulturnu salu

Istočno Sarajevo - Osnovna škola /OŠ/ "Petar Petrović Njegoš" iz Istočne Ilidže sa skoro 670 učenika, jedina je osnovna škola sa tolikim brojem đaka u Republici Srpskoj i jedina u Sarajevsko-romanijskoj regiji koja nema fiskulturnu salu, istaknuto je na današnjoj proširenoj sjednici Savjeta roditelja škole na kojoj je rektivirana prošlogodišnja inicijativa o izgradnji sale.

Na skupu je zaključeno da već početkom naredne sedmice Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ponovo bude upućena molba za pomoć u rješavanju ovog problema.

Direktor Škole Zdenka Perendija izjavila je Srni da će ministru prosvjete i kulture Srpske Danetu Maleševiću biti upućen poziv da posjeti školu i lično se uvjeri u problem.

Ona je ukazala da učenici nastavu iz fizičkog vaspitanja ljeti izvode u dvorištu škole ili na obližnjim zelenim površinama, a u zimskom periodu u školskim učionicama.

Perendija upozorava da je zbog nepostojanja fiskulturne sale, odnosno nemogućnosti odvijanja normalne nastave iz fizičkog vaspitanja, sve više djece sa slabijom motorikom i sa deformitetima zbog čega moraju da idu i na medicinski tretman.

"Ljekarskim pregledima ustanovljeno je da veliki broj djece ima deformitete, kao što su iskrivljena kičma, ravni tabani... što je jednim dijelom izazvano i nedovoljnom fizičkom aktivnošću", pojašnjava Perendija.

Prema njenim riječima, pismo sa molbom za pomoć biće upućeno i Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, jer u širem okruženju oko škole nema sportskog igrališta.

"Izgradnjom sale bi, osim rješavanja problema izvođenja nastave fizičkog vaspitanja, bilo omogućeno da u njoj budu organizovane sportske, kulturne i druge vannastavne aktivnosti od interesa za građane", istakla je Perendija.

Ona je naglasila da se pomoć za izgradnju školske fiskulturne sale, za koju postoji sva potrebna projektna dokumentacija i čija bi izgradnja koštala oko 560.000 KM, očekuje i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Željke Cvijanović.

Perendija navodi da će pomoć za rješavanje ovog problema biti zatražena i od lokalnih vlasti, poslanika sa područja opštine Istočna Ilidža u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, međunarodnih organizacija, ambasada i drugih.

S tim ciljem formiran je i Inicijativni odbor koji će voditi sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom fiskulturne sale.

Ova inicijativa je bila pokrenuta prije godinu dana, ali je prekinuta zbog katastrofalnih poplava koej su pogodile Republiku Srpsku.

OŠ "Petar Petrović Njegoš" pravni je nasljednih tri osnovne škole sa područja predratne sarajevske opštine Ilidža - "Petar Petrović Njegoš", "Branko Radičević" i "Gliša Janković".

Od 1996. godine škola je radila u bivšoj kasarni JNA "Slaviša Vajner Čiča" u izuzetno teškim uslovima.

Nova školska zgrada izgrađena je 2009. godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, a u školi je svake godine sve više đaka.

Gotovo svi učenici, njihovi roditelji i nastavnici raseljena su lica iz Sarajeva.

Iako nemaju fiskulturnu salu, učenici ove škole postižu izvanredne rezultate u svim sportovima i pobjednici su mnogobrojnih takmičenja na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana