Istočno Sarajevo: Podići spomenik za 116 djece ubijene u ratu

RTRS
Istočno Sarajevo: Podići spomenik za 116 djece ubijene u ratu

Istočno Sarajevo - Spomen obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. trebalo bi do septembra da bude postavljeno u dvorištu OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu.

Ova inicijativa školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo za cilj ima njegovanje sjećanja na 116 najmlađih stradalih u minulom ratu na ovom području.

Svirepi snajperski hici 11. marta 1995. za vrijeme primirja u sarajevskom naselju Grbavica mučki su prekinuli djetinjstvo Milice Lalović i Nataše Učur koje su igrale posljednju igru lastiša.

- Nas pet, šest vojnika je sjedilo za stolom, pili smo kafu. Ispred nas, na nekih 20-tak centimetara, pet-šest djevojčica i dječaka igrali su se lastiša i s loptom. Odjednom se začuo jedan, a potom i drugi pucanj i djevojčice su pale - prisjeća se Predrag Čarkić, pripadnik Vojske Republike Srpske sa Grbavice.

Milica i Nataša sinonim su stradanja djece Srpskog Sarajeva. Dvoje od šestoro ubijenih učenika škole "Sveti Sava" koja je odlučila da se postavljanjem spomen obilježja nikad ne zaborave nevine dječije žrtve.

- Istrajnom kampanjom vlasti u Sarajevu i dijela međunarodne zajednice u fokusu je uvijek bilo stradanje djece bošnjačke nacionalnosti. Naša namjera jeste da i djeca srpske nacionalnosti koja su stradala u ratu, a što mnogi zaboravljaju, dobiju svoje mjesto u istoriji stradanja Srba, kako bi se na valjan način njegovalo sjećanje, ali i dala prilika mladim naraštajima da jasno sagledaju istorijske fakte i kontekst o dešavanjima na protorima Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu - kaže Danijela Mrda, direktor pomenute škole.

Na crnom, još neažuriranom spisku nevino ubijenih u Srpskom Sarajevu, za sada su imena 116 djece. Najmlađe je imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina.

- Nadam da ćemo imati snage i da će ove godine u dvorištu naše škole osvanuti spomenik nevino stradaloj djeci, jer ta djeca u ovih 23 godine nisu nigdje spomenuta - ističe Miloš Drašković, član Školskog odbora.

Inicijativa će narednih dana biti upućena na sve relevantne adrese u Srpskoj zajedno sa idejnim rješenjem koje je u završnoj fazi, a podrška stiže i od svih škola Istočnog Sarajeva. Biće predloženo i da dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva bude 11. mart, dan kada je hladnokrvna ruka snajperiste mučki prekinula Miličino i Natašino djetinjstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana