Istočno Sarajevo: Obilježeno 25 godina postojanja Matične biblioteke

Srna
Istočno Sarajevo: Obilježeno 25 godina postojanja Matične biblioteke

ISTOČNO SARAJEVO - U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana je svačana akademija o 25 godina postojanja i rada Matične biblioteke, kojoj je prethodilo otvaranje izložbe “Izdavačka djelatnost Matične biblioteke Istočno Sarajevo: 1997-2021”.

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je novinarima da je ovo značajan jubilej i prilika da se sagleda šta je sve učinjeno za 25 godina, koliko su bili uspješni, ali i šta ih očekuje u narednom periodu.

“Ovo je značajan jubilej za naš grad jer smo uspjeli da sačuvamo kulturni idenitet Istočnog Sarajeva. Rasli smo zajedno, te kroz izdavačku djelatnost pokazali sve ono što čini kulturno nasljeđe naše regije, ali i Republike Srpske”, istakla je Kulašinčeva.

Ona je napomenula da je prigodnim programom u okviru svečane akademije prikazano proteklih 25 godina rada Matične biblioteke, koja je od osnivanja pretrpjela težak period, sa početnim fondom od 25.000 knjiga i 560 članova.

“Moram da kažem da smo mi sada jedna respektabilna ustanova sa 118.000 naslova i 4.500 članova, što nas čini drugom bibliotekom u Republici Srpskoj po veličini i na to smo ponosni”, istakla je Kulašinčeva.

Kulašinčeva je pohvalila i rad Dječije biblioteke, koja postoji 10 godina, a predstavlja drugu kuću najmlađim stanovnicima, navodeći da se tu realizuju različite radionice, kursevi, male škole i druge aktivnosti.

“Ovom izložbom htjeli smo da damo akcenat na 180 naslova, kako monografskih publikacija, tako i audio-knjiga. Nadam se da će se naši sugrađani prisjetiti onih najspješnijih knjiga i možda ih ponovo tražiti i koristiti”, poručila je Kulašinčeva.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur istakla je da je Matična biblioteka u Istočnom Sarajevu izuzetno značajna, te da redovno prate sve aktivnosti, koje nisu male.

“Iako je ovo jedna od mlađih biblioteka na području Republike Srpske, ona je upravo tom mladalačkom energijom i duhom zaposlenih, kako bivšeg tako i sadašnjeg rukovodstva, doprinijela tome da može da se nosi sa bibliotekama koje imaju tradiciju dužu od 50 i više godina”, istakla je Koturova.

Ona je naglasila da za nju predstavlja veliku čast i zadovoljstvo što je u prilici da prisusutvuje obilježavanju ovog važnog jubileja, jer očekuje da će Matična biblioteka i dalje napredovati.

“Upravo ona /Matična biblioteka/ baštini sve ono što je naš nacionalni identitet kroz pisanu riječ”, istakla je Koturova.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo raspolaže sa knjižnim fondom od 118.000 monografskih publikacija, od čega 42.000 stručnih i naučnih knjiga i 8.000 knjiga na stranim jezicima.

Ova ustanova raspolaže bogatom referensnom zbirkom koju čine enciklopedije, rječnici, leksikoni, priručnici i bibliografije.

Osim materijalnih kapaciteta kojim raspolaže ustanova /knjižara, fotokopirnica, knjigoveznica/ najvažniji resurs je i edukovani kadar.

Biblioteka je u više navrata nagrađivana za svoj rad, te su dobitnici nagrade “Đorđe Pejanović” za najbolju biblioteku u Republici Srpskoj, nagrade “Đorđe Pejanović” za najboljeg bibliotekara, Srebrne plakete grada, Povelje opštine Istočno Novo Sarajevo i mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana