Istočno Novo Sarajevo: Usvojen rebalans budžeta i smijenjen direktor Doma zdravlja

Srna
Istočno Novo Sarajevo: Usvojen rebalans budžeta i smijenjen direktor Doma zdravlja

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas Rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 21.231.270 KM, veći za 300.000 KM od Nacrta, a sa pozicije direktora Doma zdravlja “Istočno Sarajevo” smijenjen je Dejan Šešelj.

Pojašnjavajući novi rebalans, predsjednik Skupštine opštine Vedran Jovančić rekao je da on rađen zato što je budžet za narednu godinu usvojen u iznosu od oko 20 miliona KM.

- Mi smo danas usvojili rebalans budžeta jer je taj budžet veći za skoro milion KM u odnosu na usvojeni budžet, odnosno zbog povećanja poreskih prihoda, te 300.000 KM koje smo dobili od Vlade Republike Srpske za rekonstrukciju Karađorđeve ulice - rekao je Jovančić novinarima.

On je istakao da je to pozitivan primjer da rebalans budžeta bude veći od prethodnog iznosa, te dodao da bi bilo korektno da ga je podržala i opozicija, koja to nije učinila.

Govoreći o smjeni direktora Doma zdravlja, Jovančić je rekao da ova odluka nije “politički obojena”, podsjetivši da Šešelj nije član SNSD-a već dvije godine, a obavljao je funkciju direktora. On je dodao da je direktoru data šansa, ali je imao negativan finansijski izvještaj i nagomilane probleme.

- Pokušali smo da riješimo te probleme, kao odgovorna lokalna zajednica - dodao je Jovančić i dodao da je opština pomagala Domu zdravlja, učestvovala u njegovom proširenju, te izdvojila 80.000 KM za novo sanitetsko vozilo.

Na sjednici je razriješen direktor vrtića “Patrijarh Pavle” Nikola Ašanin, koji je imenovan za novog vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja.

 

“Nadamo se da ćemo sa smjenom Šešelja i imenovanjem Ašanina uspjeti popraviti stanje u Domu zdravlja. Mislim da se prema Domu i našim sugrađanima ophodimo odgovorno. Pokušaćemo nešto uraditi kako bismo doprinijeli boljem radu i funkcionisanju ove zdravstvene ustanove, kao i usluge koju pruža”, naglasio je Jovančić.

 

Odbornik SDS-a Bosiljka Dunić rekla je da opozicija nije podržala rebalans budžeta i njegovo izvršenje, jer planirani kapitalni projekti nisu realizovani, već su preneseni u narednu godinu, a “neki nisu ni krenuli sa realizacijom”.

 

Ona je navela da nije transparentno njegovo izvršenje, odnosno trošenje javnih sredstava, a dodala je i da je Klub SDS-a bio protiv smjene direktora Doma zdravlja.

 

Šešelj smatra da je u riječ o političkoj smjeni koja nije u skladu sa zakonom, jer su izvještaj o poslovanju ove zdravstvene ustanove za prethodnu godinu usvojili Upravni odbor Doma zdravlja i jedna lokalna zajednica.

 

On je naveo da je finansijski izvještaj Doma zdravlja za prošlu godinu negativan, kao i kod većine zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

 

Prema njegovim riječima, ova zdravstvena ustanova je u ovoj godini povećala prihode za 320.000 KM, ali su inflacija, virus korona i drugi efekti uticali na povećanje duga.

 

Za vršioca dužnosti direktora vrtića “Patrijarh Pavle” danas je imenovana Tamara Rakanović. /kraj/ag/sđp/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana