Istočna Ilidža: Taksistima ne daju da zarade za hljeb

Željka Domazet
Istočna Ilidža: Taksistima ne daju da zarade za hljeb

Istočno Sarajevo - Institucije RS i SNSD podržaće zahtjeve taksista iz Istočnog Sarajeva kojima je, odlukom načelnika opštine Istočna Ilidža Predraga Kovača, zabranjen rad na području ove lokalne zajednice, jer nisu njeni stanovnici.

Poručio je to u petak poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Siniša Dodik na konferenciji za novinare, koju su predstavnici SNSD-a i taksista održali ispred zgrade Administrativnog centra Istočnog Sarajeva. Dodik je naglasio da su se taksi prevoznici obratili i predsjedniku RS Miloradu Dodiku sa zahtjevom da im pomogne "da ih jedan neodgovoran Kovačev potez ne ostavi na ulici bez posla, a njihove porodice bez egzistencije".

- I konferencija za novinare, koja je održana ispred zgrade Administrativnog centra, je dokaz da vlasti Istočnog Sarajeva i opštine Istočna Ilidža nemaju sluha za probleme običnih građana, koji se bore samo da rade svoj posao u trenutku kada Vlada RS pokušava da na sve moguće načine zadrži postojeća radna mjesta i otvori prostor za nova - istakao je Dodik.

On smatra da Kovač, koji je i zamjenik predsjednika SDS-a, "javno demonstrira politiku SDS-a i onemogućava ljudima da rade i zarade za koru hljeba".

- Ovo što je uradio Kovač omogućio je Zakon o drumskom saobraćaju i prevozu, koji je donesen 2008. godine, ali nejasno je zašto je to uradio tek sada, odnosno početkom marta - rekao je Dodik i podsjetio da je pitanje taksista bilo u nadležnosti Skupštine grada Istočno Sarajevo, koja je taksi prevoznicima ranije omogućila da rade na cijelom prostoru grada, a ne samo u lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Sekretar Udruženja taksi prevoznika grada Istočno Sarajevo Sava Batinić rekao je da je njihovo udruženje osnovano 1996. godine i da su do sada mogli raditi na području cijelog grada. Član Upravnog odbora Udruženja Milade Vasković istakao je da taksi prevoznici zahtijevaju poništenje odluke o zabrani rada svih taksista grada na području Istočne Ilidže, osim registrovanih u toj opštini. Dodao je da taksisti traže da nadležne institucije sa područja grada, u saradnji sa predstavnicima u Narodnoj skupštini RS, pokrenu proceduru izmjene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, da bi se precizno definisalo da je za organizovanje taksi prevoza zadužen grad Istočno Sarajevo, a ne lokalne zajednice zbog specifične teritorijalne organizacije.

- Zahtijevamo da lokalne samouprave prenesu u nadležnost grada organizaciju taksi prevoza do izmjene zakonskog rješenja na način na koji je to funkcionisalo u prethodnom periodu - rekao je Vasković i naglasio da su mirni protesti prvi korak ka ispunjavanju njihovih zahtjeva, od kojih neće odustati. Naglasio je da ni u jednom gradu taksisti nisu podijeljeni po opštinama, već mogu da rade na cijelom području grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija iz SDS-a rekao je da mu je u petak ujutro stigao dopis iz Udruženja taksista.

- Nismo im odobrili salu, jer imaju svoj prostorije na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, a mi pripremamo skupštinsko zasjedanje. U svemu ovome se pretjeralo i neko ovo želi da ispolitizuje - rekao je Samardžija. Dodao je da je sala velika i da je bespotrebno toliki prostor ustupati da se u njemu održi pres-konferencija na kojoj će prisustvovati desetak ljudi.

- Što se tiče odluke o regulisanju taksi prevoza u Istočnom Sarajevu, ona je dobila pozitivno mišljene resornog ministarstva - kazao je Samardžija.

Kovač je istakao da je Siniša Dodik digao ruku za zakon kojim se tretira taksi prevoz na području Republike Srpske, te da taksi štandove mogu koristiti oni taksisti koji su dobili dozvole za obavljanje te djelatnosti u određenoj opštini.

- Zašto bi Istočna Ilidža privrednicima, recimo iz opštine Istočno Novo Sarajevo, stvarala uslove za rad, a da oni poreze plaćaju Istočnom Novom Sarajevu - upitao je Kovač.

Zauzeta prazna sala

- Ovo je malo neobično mjesto za konferenciju za novinare, ali je prazna sala u Skupštini grada zauzeta, pa smo se odlučili da se pred Administrativnim centrom obratimo medijima - rekao je Siniša Dodik.

Pojasnio je da SNSD nije tražio od grada Istočno Sarajevo da im ustupe salu, nego Udruženje taksista Istočnog Sarajeva, ali nisu dobili odobrenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana