Istina presudna za budućnost

K. Ć. - Lj. A.
Istina presudna za budućnost

Banjaluka - "Dani sjećanja", odnosno pomen srpskim žrtvama 20. vijeka s posebnim osvrtom na protekli rat u BiH, započeće danas u Banjaluci memorijalom akademijom "Iz sjećanja po očima" u Narodnom pozorištu RS.

Trodnevni pomen održava se pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, a direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da ukorijenjeno mišljenje o događajima iz devedesetih godina na području nekadašnje Jugoslavije, treba razobličiti.

- To je jedan od načina da podsjetimo da se posljednji rat ne može posmatrati pojednostavljeno. Srbi ne smiju dozvoliti drugima da ispišu stranice istorije na kojima neće biti mjesta za srpske žrtve i objektivno sagledavanje činjenica. Istina o uzrocima i karakteru proteklog rata, o žrtvama, o prećutanim zločinima nad Srbima presudna je za našu budućnost - rekao je Kojić.

U Bijeljini su juče, povodom 21 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva, položeni vijenci na spomen-obilježje za 1.254 poginula i nestala srpska borca iz sarajevske regije.

Na gradskom groblju u Bratuncu u subotu je služen parastos za 155 srpskih boraca čiji su posmrtni ostaci preneseni iz sarajevskih opština nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Sarajeva je izbjeglo oko 120.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana