Ispunjeni ciljevi iz Strategije lokalnog razvoja Rogatice za prošlu godinu: Utaban put ka modernom gradu

Sreten Mitrović
Ispunjeni ciljevi iz Strategije lokalnog razvoja Rogatice za prošlu godinu: Utaban put ka modernom gradu

ROGATICA - Na kraju 2027. godine Rogatica bi trebalo da bude moderna i razvijena lokalna zajednica, demokratskog prosperiteta, zdrave životne sredine, sa rastom standarda, uz adekvatan obrazovni, zdravstveni i socijalni sistem, a čvrsti temelji za taj put postavljeni su prošle godine.

Strategija lokalnog razvoja za period 2018 - 2027. čije je ostvarenje za 2019. godinu sprovođenja usvojeno na posljednjoj sjednici Skupštine opštine definisana je u tri strateška cilja.

- Prvi je unapređenje poslovnog okruženja za razvoj prerađivačke industrije, uslužnih djelatnosti i turizma - rekla je ispred Jedinice za upravljanje razvojnim aktivnostima (JURA) Snežana Kanostrevac-Cvijetić.

Drugi, ništa manje značajan cilj, dodaje je poboljšanje kvaliteta života kroz unapređenje javne i društvene infrastrukture, a treći očuvanje i zaštita životne sredine uz održivo korišćenje prirodnih resursa.

- Šta je urađeno u početnoj 2019. godini je bilo predmet temeljne analize koju smo prezentovali odbornicima - naglasila je Kanostrevac-Cvijetić.

Istakla je da je od 46 projekata i mjera, planiranih za tu godinu, ukupne vrijednosti 5,4 miliona u potpunosti ili djelimično realizovano 45 u vrijednosti 5,1 milion maraka. Iz budžeta opštine uloženo je 1,7 miliona, dok je iz ostalih izvora obezbijeđeno 3,4 miliona maraka.

U oblasti ekonomskog razvoja realizovano je ili započeto šest projekata, koliko je i planirano. U sektoru društvenog razvoja planirano je i realizovano 29 projekata i mjera, dok je u oblasti zaštite životne sredine realizovano ili započeto deset od 11 planiranih projekata. Za jedan broj pokrenuta je procedura javne nabavke, potpisani ugovori ili započeti radovi.

Prije svega, riječ je o unapređenju proizvodnje merkantilnog krompira u oblasti primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. S tim ciljem uz pomoć IFAD fonda, resornog ministarstva i podršku opštine podijeljeno je 60 paketa za proizvodnju krompira u vrijednosti od 178.000 maraka. Tu je i podrška proizvodnji mlijeka, pa je u prošloj godini mljekarama isporučeno više od milion litara.

Ipak, najviše se otišlo u društvenom sektoru. Od planiranih 29 projekata i mjera, četiri su u potpunosti realizovane, a ostali su u fazi realizacije. Najznačajniji projekti i mjere u ovom sektoru su izgradnja sportske dvorane sa modernizacijom ostalih sportskih terena, postavljanje atletske tartan staze, izgradnja gradske fontane, dovršetak bazena za kupanje, rekonstrukcija zgrade osnovne škole i stavljanje fasade na zgradi srednje škole, stipendiranje studenata i provođenje mjera pronatalitetne politike, te podrška licima u stanju socijalnih potreba. 

- Sve u svemu, ako je suditi po prvoj godini realizacije Strategije lokalnog razvoja, može se reći da se dobro počelo i da će uz čvršću saradnju svih aktera na lokalnom i republičkom nivou, 2027.  godina biti na ponos svih stanovnika ove za sada još nerazvijene opštine - poručeno je sa sjednice lokalnog parlamenta.

Životna sredina

Kada je riječ o zaštiti životne sredine u prošloj godini planirana je realizacija 11 projekata i mjera uz investiciju od nešto više od milion maraka. U ovom sektoru posebnu pažnju privlači projekat unapređenja efikasnosti javne rasvjete, uređenje deponije otpada na Rudinama, izgradnja i uređenje lokacije za kontejnere i nabavka 50 novih, unapređenje vodosnadbijevanja područja mjesne zajednice Borike, te uređenje parkova i održavanje zelenih površina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana