Ispovijest maloljetnog prestupnika potresla srbačke đake: Okovi iz prošlosti teško se skidaju

D. J.
Ispovijest maloljetnog prestupnika potresla srbačke đake: Okovi iz prošlosti teško se skidaju

SRBAC - Živjeti kao maloljetni prestupnik okovi su koji se teško skidaju tokom života i mladi ljudi nikada ne bi trebalo da krenu tim putem tame, poruka je koju su u Srpcu uputili učesnici projekta "Ipak smo mi samo djeca" koji realizuje Centar modernih znanja iz Banjaluke.

U okviru projekta odigrana je predstava "E moj vaspitaču", u izvođenju banjalučkog DIS pozorišta koja je nastala na osnovu istinitih priča maloljetnih prestupnika iz Vaspitno-popravnog doma za mušku omladinu Banjaluka. Predstavi su prisustvovali osnovci i srednjoškolci koji su imali priliku da čuju potresnu ispovijest bivšeg štićenika doma koji je još u dvanaestoj godini postao maloljetni delinkvent.

- Godinama sam bio "dijete ulice", prestupnik a zatim i zatvorenik. Život koji sam proživio ne bih poželio nikome. Ogroman je teret koji se nakon svega nosi i to ostaje za cijeli život. Mladima bih poručio da se okrenu sportu i da slušaju savjete roditelja - rekao je on.

Socijalni radnik u Centru za odvikavanje od zavisnosti "Marjanovac" iz Laktaša Bojan Trgić istakao je da đaci najčešće postavljaju pitanja koja se odnose na život u zatvoru i nakon njega.

Predsjednik Centra modernih znanja Nebojša Macanović kaže da treba konstantno raditi na prevenciji maloljetničkog prestupništva iako ono stagnira u proteklih pet godina. Pored Srpca, projekat se realizuje i u Gradišci, Kneževu, Kotor Varošu, Čelincu, Prnjavoru i Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana