Isplata strijelaca za miran san ratara u Srpcu

Danijela Stokanić
Isplata strijelaca za miran san ratara u Srpcu

Srbac - Kako bi poljoprivrednici na području Srpca u narednom periodu mogli mirno spavati, čelnici ove opštine ulažu velike napore da isplate zaostala dugovanja preduzeću "Protivgradna preventiva".

Zbog duga od gotovo 30.000 maraka, srbački strijelci, koji su angažovani na devet protivgradnih stanica, u prošloj godini rijetko su dobijali novčane naknade iako su redovno branili Srbac od grada. Prema riječima načelnika ove opštine Mlađana Dragosavljevića, riječ je o naslijeđenim dugovanjima, a do aprila ove godine izmirena im je samo polovina primanja za 2016. godinu.

- Nastojaćemo da nastavimo sa isplatom zaostalog duga i da pratimo tekuće obaveze, a sve kako poljoprivreda ne bi ispaštala. U ovom momentu ukupna dugovanja opštine su oko 17.000 maraka - rekao je Dragosavljević.

Dodao je da se bivša vlast neodgovorno ponijela kad je u pitanju protivgradna zaštita, jer je poljoprivreda u ovoj opštini veoma bitna djelatnost. On je istakao da je ovo samo "kap u moru" dugovanja koja otežavaju rad u opštini, u situaciji kada su naslijeđene kratkoročne obaveze opštinske uprave premašile šest miliona maraka.

- Uprkos tome, uspjeli smo napraviti niz pomaka. Počeli smo sa isplatom zaostalih bruto plata zaposlenima, što nije rađeno skoro tri godine - kazao je Dragosavljević.

Bivši načelnik opštine Drago Ćirić tvrdi je on od prethodne vlasti, prije više od četiri godine, naslijedio duplo veća dugovanja kad je u pitanju protivgradna zaštita.

- Obaveze, između ostalog, za protivgradnu zaštitu smo izmirivali koliko smo bili u mogućnosti - kazao je Ćirić.

I pored toga što su obaveze umanjene, Srbac zajedno sa Loparama i dalje prednjači u RS o pitanju dugova za protivgradnu zaštitu, a u stopu ih prate Ugljevik i Šamac.

Da je opština Srbac prepolovila dugovanja sa kojima je ušla u 2017. potvrdio je i v.d. direktora "Protivgradne preventive" Tihomir Dejanović ističući da imaju obećanja da će brzo i izmiriti i preostali dio te nastaviti sa plaćanjem po ovogodišnjem ugovoru. Dodaje da je najveći problem opština Lopare, koja još nije potpisala ugovor za ovu sezonu i praktično je bez protivgradne zaštite.

- Ukupna dugovanja Lopara za protivgradnu zaštitu iznose 25.120 KM. Ako do kraja maja ne postignemo dogovor za izmirenje, dug ćemo naplatiti sudskim putem - kazao je Dejanović.

Što se tiče gradova, dužnici iz 2016. godine su i Bijeljina sa 16.256 i Doboj sa 8.000 KM.

Dodao je da se neisplaćivanjem naknada stvara nezadovoljstvo kod strijelaca i otežava rad i komunikaciju sa njima, što, kako kaže, nikome nije u interesu, zbog čega poziva lokalne zajednice da izmiruju dug, kako bi i protivgradna zaštita bila kvalitetnija.

Stanice

U ovoj sezoni, koja je počela 15. aprila, bitku protiv grada vodiće nešto manje od 1.940 raketa, a planirano je puštanje u rad i meteorološkog radara na Borji kod Teslića.

Novina je i to da se u sistem protivgradne zaštite uključuju opštine Stanari i Srebrenica. Osim toga, ove godine od grada biće branjeno više od milion hektara sa 220 protivgradnih stanica raspoređenih na 24 lokalne zajednice u Potkozarju, Lijevču polju, Posavini, Semberiji, Podrinju, Brčko distriktu i opštini Gradačac iz FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana