Isključena struja u zgradi opštine Kneževo

Vedrana Kulaga
Isključena struja u zgradi opštine Kneževo

Kneževo - Zgrada opštine Kneževo od ponedjeljka je u mraku jer im je isključena struja zbog duga koji je dostigao 8.700 KM.

U preduzeću "Elektrokrajina" iz Banjaluke kazali su da je struja isključena nakon što su iz opštine Kneževo dobili informaciju da nemaju novca da izmire račune za četiri mjeseca. U Kneževu kažu da izvršna vlast neće prstom da mrdne u vezi sa ovim problemom, niti da traži reprogram. Umjesto toga, u funkciji je agregat pomoću kojeg se zgrada opštine snabdijeva strujom.

Načelnik opštine Bore Škeljić, koji je nedavno opozvan na referendumu, ali ta procedura još nije privedena kraju, nije želio da govori o isključenju struje u zgradi opštine, niti da odgovori na pitanje da li će biti zatražen reprogram, odnosno kako će biti riješena novonastala situacija.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić kaže da opština ima problema sa finansijama, ali da je morao biti obezbijeđen novac za plaćanje računa za struju.

- Opština mora da bude primjer kako bi trebalo da se izmiruju obaveze, jer kako očekivati onda od građana koji nemaju nikakva primanja da izmiruju svoje obaveze za struju i druge komunalije. Na kraju krajeva, ovo i nije posebno veliki dug - rekao je Marić.

Škeljić je opozvan većinom glasova stanovnika Kneževa na referendumu krajem novembra prošle godine, a volju naroda potvrdila je nedavno i Centralna izborna komisija BiH, ocijenivši da je proces opoziva protekao u skladu sa zakonom. U toku je razmatranje žalbi na odluku Centralne izborne komisije, poslije čega će biti poznato da li će Škeljić definitivno otići sa čela opštine. U slučaju da odluka o opozivu bude potvrđena do lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani u oktobru ove godine, opštinom će rukovoditi zamjenik načelnika kojeg treba da imenuje skupštinska većina predvođena SNSD-om i Izvornom SDS, jer je Boris Raljić davno smijenjen sa te funkcije, a zbog duboke političke krize novi nije imenovan.

Politička kriza u Kneževu traje od juna 2013. godine kada je blok predvođen SNSD-om i Izvornom SDS preuzeo većinu u Skupštini. Škeljić, koji je kadar NDP-a, i njegovi koalicioni partneri nisu priznavali novu većinu, zbog čega je Kneževo duži period bilo potpuno blokirano jer opštinski budžet nije bio usvajan na vrijeme.

Potrošnja novca

Skupštinska većina u Kneževu već godinama traži da im budu dostavljeni izvještaji o izvršenju budžeta, ali podatke nisu uspjeli da dobiju. Oni su istakli da svi rashodi moraju biti transparentni i da niko ne smije da krije izvještaje koji treba da pokažu kako je potrošen novac iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana