Invalidi iz Doboja uvijek drugi na konkursima za posao

D. D.
Invalidi iz Doboja uvijek drugi na konkursima za posao

Doboj - Jelena Mišić iz Doboja, diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti, jedna je od 40 mladih članova Udruženja paraplegičara regije Doboj koji bezuspješno tragaju za poslom.

Prije tri godine završila je fakultet i od tada je, kako kaže, predala bezbroj aplikacija, ali, nažalost, bez uspjeha.

Nije uspjela da odradi ni pripravnički staž.

- Uvijek sam druga ili treća na listi, i stalno nađu neki razlog da dobijem odbijenicu. Bez obzira na sve prednosti koje stoje u zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju u zapošljavanju invalida, veoma je teško dođi do posla, pogotovo u obrazovanju - rekla je Jelena, koja uspije nešto da zaradi tako što honorarno prevodi.

Prema zakonu, poslodavci bi trebalo da na 16 radnika zaposle jednu osobu sa invaliditetom, ali u praksi je to drugačije. Udruženje distrofičara jedino u Doboju zapošljava invalide, dok ih gotovo nema u institucijama i preduzećima. U organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom regije Doboj se slažu da je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji dobar, ali da je problem što se ne sprovodi, naročito u oblasti zapošljavanja.

- Predložili smo određene izmjena zakona, a jedna od njih je da se većim kaznama i kontrolama utiče na poslodavce da na 16 radnika zapošljavaju jednu osobu sa invaliditetom - kazala je izvršni direktor Udruženja paraplegičara regije Doboj Dragica Bekanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana