Interesovanje mladih iz Srpca za stoni tenis prevazišlo sva očekivanja: Mobilne telefone zamijenili reketom

Dejan Jovičić
Interesovanje mladih iz Srpca za stoni tenis prevazišlo sva očekivanja: Mobilne telefone zamijenili reketom

SRBAC - Tradicija igranja stonog tenisa u Srpcu datira duže od pola vijeka, ali je tek u oktobru prošle godine grupa entuzijasta odlučila da oformi klub, koji je na putu da postane jedna od najmasovnijih omladinskih i sportskih organizacija u ovoj lokalnoj zajednici.

Omladinski stonoteniski klub Srbac od tada je okupio 90 polaznika u svim uzrastima koji su odlučili da mobilne telefone zamijene reketima i tako kvalitetnije provedu slobodno vrijeme. Predsjednik kluba Mića Kurtović kaže da se stoni tenis igrao oduvijek u Srpcu, ali da je tek ove godine doživio pravu ekspanziju, dodajući da je interesovanje mladih za ovu sportsku disciplinu prevazišlo sva očekivanja.

- U prošlim vremenima stoni tenis se igrao u mnogim domaćinstvima. Na javnim mjestima su se organizovali turniri, ali je dosta ljudi imalo sto za stoni tenis u svojim kućama, garažama i podrumima, naročito na selu. Kako bismo omasovili ovaj sport, grupa entuzijasta, sa mnom na čelu, odlučila je prošle godine da registruje klub, a danas se možemo pohvaliti da ćemo prvu godišnjicu, po svemu sudeći, proslaviti sa oko sto članova, od čega je čak 35 uzrasta od pet do 16 godina - rekao je Kurtović.

Za kratko vrijeme od osnivanja uspjeli su organizovati i dva turnira, od kojih je onaj u maju okupio deset od 12 najbolje rangiranih stonotenisera Republike Srpske i iskusne majstore iz Srbije, Slovačke i Austrije, a prvi rođendan proslaviće krajem oktobra međunarodnim turnirom na kojem očekuju vrhunske igrače iz cijelog regiona.

- Dobili smo ogromnu podršku lokalne zajednice, a naročito opštine Srbac i Centra za kulturu i sport, koji su nam omogućili treninge u sportskoj dvorani i šest stolova, uz svu potrebnu opremu. To nam je dalo vjetar u leđa da organizujemo još bolji turnir, koji će biti najjači ove godine u Republici Srpskoj, a učestvovaće najbolji igrači iz zemalja bivše Jugoslavije i okruženja - ističe Kurtović.

Prisjećajući se početaka razvoja ovog sporta u Srpcu, nekadašnji ministar porodice, omladine i sporta RS Proko Dragosavljević kaže da je prvi sto za stoni tenis u Srbac stigao 1965. godine, kada ga je donio beogradski student Boban Jejinić iz Srpca. Sto je postavljen u dvorištu kuće mještanina Filipa Savića u centru grada i odmah pobudio veliko interesovanje mladih.

- Bio je jedan sto, a svi su željeli da igraju. Tada je pobjednik ostajao za stolom, pa nije mnogo njih imalo šansu da zaigra, ali se onda krenulo sa organizacijom turnira, pa su se igrači brzo izmjenjivali. Uskoro je izrađeno još stolova, a stigla je i sportska oprema. Nova igra osvajala je omladinu, a stoni tenis je našao mjesto u školskim programima predmeta fizičko vaspitanje, pa su stizale i prve nagrade - kaže Dragosavljević.

On je bio u sastavu ekipe Srednjoškolskog centra, koja je igrala sa dosta uspjeha na Radničkim sportskim igrama, a jedan od najboljih rezultata ostvario je 1972. godine učenik srbačke Gimnazije Dragan Kuprešanin, koji je na Malim olimpijskim igrama u Sarajevu osvojio zlatnu medalju.

Od vedeta novoosnovanog kluba u Srpcu takođe se mnogo očekuje, naročito zbog toga što će od ove godine prvi put zaigrati u Drugoj ligi Republike Srpske, sa ambicijama da uđu u viši rang. Angažovali su iskusne trenere iz Banjaluke i Teslića, koji će istovremeno biti i igrači u prvom timu, a stručnu pomoć dobijaju i od trenera olimpijske i paraolimpijske reprezentacije BiH Jovice Šormaza.

- Kada sam prije devet mjeseci posjetio u ovaj klub, rekao sam da će prve rezultate imati već za dvije godine, ali ovih dana sam ih ponovo obišao i uslovi rada, a naročito energija i entuzijazam koje sam osjetio, govore mi da će prve medalje osvojiti već naredne godine - smatra Šormaz.

Kadeti

Iako su do sada stoni tenis igrali isključivo amaterski, članovi srbačkog kluba su već postigli dobre rezultate. Na nedavnom kadetskom prvenstvu Srpske u Bijeljini Aleksa Pantelić je osvojio peto, a Marko Malešević deveto mjesto. Njih dvojica će takođe biti članovi prvog tima u Drugoj ligi. Prvenstvo počinje 17. oktobra, a ambicije Srpčana su da budu među tri najbolje ekipe i već u narednom prvenstvu pokušaju osvojiti prvo mjesto.                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana