Informatički as iz RS lovi svjetske medalje

Cvija Mrkonjić
Informatički as iz RS lovi svjetske medalje

Višegrad - Najteže mi je bilo da se psihički pripremim za takmičenje, jer sam sav dotadašnji rad i trud trebao da pokažem u borbi sa računarima koja je trajala pet sati.

Ovako o uspjesima počinje priču maturant Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada Branko Fulurija, koji je minulog vikenda osvojio drugo mjesto na takmičenju iz informatike u Sarajevu. Ovaj osamnaestogodišnjak se plasirao na informatičku Olimpijadu u Rusiji, gdje će biti jedini predstavnik Srpske, te na Balkanijadu, koja će za desetak dana biti održana na Kipru. Da bi ostvario sjajne rezultate Fulurija je sa pripremama krenuo još početkom prošle godine.

- Nažalost, zbog drugih obaveza ne vježbam koliko bi trebalo, ali radim između pet i osam sati svaki dan, što mi ne pada teško jer to volim - navodi Fulurija, dodajući da su ga prošlogodišnji uspjesi dodatno motivisali.

Osim što mu je tokom školovanja u Gimnaziji informatika donijela odlične rezultate na regionalnim i republičkim takmičenjima, u aprilu prošle godine je postao prvak RS.

Otkriva da prije takmičenja napravi plan i program rada, kako bi bio siguran da mu uspjeh neće izmaći. Međutim, uprkos planovima, nekad ne bude baš sve kako zamisli. 

Prisjetio se i malera koji ga je snašao prije nekoliko godina na regionalnom informatičkom takmičenju.

- Imao sam ogromnu tremu i nakon sat vremena napornog rada i četiri urađena zadatka, zaboravio sam da sačuvam kodove i tako poništio čitav svoj rad - ispričao je Fulurija.

Ipak, to ga nije obeshrabrilo, pa je nastavio vrijedno da vježba. Otkrio je da je glavni "krivac" za njegovu ljubav prema ovoj oblasti njegov stariji brat, koji je programer.

- Uvijek me kopkalo šta on to radi, pa je počeo da me uvodi u taj svijet. Programiranje mi se najviše sviđa, jer mogu da napravim nešto što će biti korisno za sve - objašnjava on.

Iako se od prvog razreda osnovne škole informatički as diči sve samim peticama, kao drugi omiljeni predmet izdvaja matematiku. Poslije takmičenja u Sarajevu Brankov profesor informatike Darko Mitrović je istakao da je bio siguran u znanje svog đaka. Kvalitet Branka Fulurije prepoznat je i van granica BiH, pa mu je tako Računarski fakultet u Beogradu, gdje će Branko nastaviti školovanje na Odsjeku za računarske nauke, dodijelio stipendiju.

Košarka

Branko Fulurija uspjehe niže i na sportskim terenima. Na školskim regionalnim takmičenjima dva puta je proglašen najboljim košarkašem, a osvojio je dvije zlatne medalje.

- Zbog priprema za takmičenja, koje mi oduzimaju mnogo vremena, morao sam prestati da se aktivno bavim sportom - kazao je kapiten juniorske ekipe Košarkaškog kluba "Varda  HE", koja je osvojila treće mjesto u RS i kvalifikovala se za Premijer ligu BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana