Igračke od drveta i papira Sokočanke Divna Popović Gajović za zdravije odrastanje

Goran Janjić
Igračke od drveta i papira Sokočanke Divna Popović Gajović za zdravije odrastanje

ISTOČNO SARAJEVO - U moderno vrijeme, kada je sve manje žena koje se bave izradom ručnih radova od prirodnih materijala, postoje i one koje se trude da takve stvari otrgnu od zaborava stvarajući unikatne rukotvorine.

Jedna od njih je i Divna Popović Gajović iz Sokoca koja u svom domu izrađuje razne ukrasne i odjevne predmete kao što su flaše, igračke, nakit, džemperi, kape, kao i druge predmete od papira i drveta, a, prema njenim riječima, sve je sto odsto prirodno.

Ona se prije nekoliko godina vratila iz Beograda u svoj rodni kraj i odmah je nastavila porodičnu tradiciju izrade rukotvorina od prirodnih materijala i, kako kaže, odmah se pridružila udruženju žena u ovoj lokalnoj zajednici.

- Najčešće koristim novinski papir od kojeg pravim štapiće i onda to pletem. Na primjer, ako pravim cipelu od tih novina, u osnovu stavim dva sloja kartona i kasnije pletem, bojim i ukrašavam. Pored toga, izrađujem i drvene kuglice sa pamučnim koncem od kojih pravim nakit i to se najčešće koristi ljeti jer se pravi od prirodnih materijala, čak se može i prati - kaže Divna i dodaje da na sajmovima izlaže radove.

Materijale za izradu ovih predmeta pronalazi u prirodi ili u svojoj lokalnoj zajednici, dok za komplikovanije predmete materijal naručuje iz Sarajeva ili Beograda. Ističe da svaki slobodan trenutak koristi za pravljenje jedinstvenih ukrasa koje prodaje ili poklanja dragim ljudima.

- Moji radovi su izloženi u prostorijama udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama “Podrška” iz Sokoca. Dio profita od prodatih rukotvorina ide njima, a dio meni. Moj dio opet ide za nabavku potrebnih materijala za rad i tako ukrug - ističe ova svojevrsna umjetnica.

Divna je, prisjeća se, naučila da plete prije polaska u prvi razred osnovne škole, a potom se vođena kreativnošću usavršavala u heklanju, vezenju, šivenju i proizvodnji ukrasnih predmeta tradicionalnim i savremenim tehnikama.

- Počela sam plesti prije nego što sam krenula u osnovnu školu. Kako smo živjeli na selu, pronašla sam klupko i krenula da pletem, a prvi rad bila je lutka. Poslije toga sam toj lutki sašila odjeću. Sve je to bilo prije pola vijeka - prisjeća se Divna i dodaje da je šivenje naučila uz svoju tetku.

Popović Gajović ističe i da je jedan od razloga što pravi igračke od prirodnih materijala taj što su savremene izrađene od materijala koji, kako kaže, uništavaju život.

- To je sve otrovno, lošeg kvaliteta i kratkotrajno, često se ispostavi i da je kancerogeno, pa se sve više roditelja odlučuje da mališanima kupuje igračke od prirodnih materijala. Kada se one isprljaju, dovoljno je da ih roditelji samo operu. Koliko god da su te nove igračke jeftine, to kasnije i te kako dođe na naplatu - zaključuje ona.

Trenutno su, kaže, najpopularnije ukrasne flaše sa slavskim motivima koje radi dekupaž tehnikom. Po povratku iz Beograda, kaže Divna, nije imala dobre uslove za rad, zbog čega je dio kuće preuredila u umjetnički atelje u kojem ima prostor i za izložbu svojih proizvoda.

- Sada imam prostor i za veliki razboj na kojem pravim veće i zahtjevnije radove. Trenutno ga nemamo ni udruženje ni ja, ali uz pomoć prijatelja udruženja i lokalne zajednice možemo nabaviti jedan.

Nesebično prenosi znanje

Divna Popović Gajović kaže da je spremna svoje znanje prenijeti svima koji su zainteresovani za pletenje, heklanje ili vezenje, a pogotovo mladima koji žele da sačuvaju tradiciju.

- Ima nekoliko zainteresovane djece, oni polako uče uz mene, a najaktivnija je desetogodišnja Katarina. Prethodne godine je pravila korpice od papira i vezla goblen. Mlada je i vrijeme je pred njom da nauči ono što je zanima - kaže Divna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana