I u srbačkim vrtićima bi da izučavaju ruski jezik

Dejan Jovičić
I u srbačkim vrtićima bi da izučavaju ruski jezik

SRBAC - Centar za izučavanje ruskog jezika, koji će biti otvoren ove godine u Srpcu, omogućiće jačanje kulturnih i sportskih veza Republike Srpske i Ruske Federacije, a stvoriće mogućnost i za studijske posjete i međunarodne razmjene.

Direktor srbačke biblioteke Branko Savanović kaže da već postoji veliko interesovanje u opštini, a javile su se i brojne organizacije iz cijele Srpske koje žele da se uključe u ovu vrstu edukacije.

- Kontaktirali su sa nama i predstavnici kulturnih ustanova iz Zvornika, Višegrada, Doboja, Dervente i drugih mjesta koji žele da proširimo rad centra i u njihovim opštinama i gradovima, a zvali su nas i iz nekih vrtića iz Banjaluke sa namjerom da uvrste ruski jezik u svoj plan i program - rekao je Savanović.

On ističe da je radom centra planirana besplatna škola ruskog jezika, po programu koji je odobren od Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije, a nedavno je stigla i saglasnost od Ministarstva prosvjete i kulture RS. Nastava će se dijelom odvijati putem interneta, uz predavače sa Državnog tehničkog univerziteta u Tambovu, a biće organizovana i predavanja u srbačkoj biblioteci. U dogledno vrijeme planirani su i odlasci polaznika u posjetu Rusiji.

- Ovih dana sam razgovarao sa rektorom Mihailom Nikolajevičem Krasnjanskim i dogovorio  se o svim detaljima u vezi sa početkom rada centra. Aktivnosti će započeti čim u potpunosti budu normalizovani avionski letovi, jer očekujemo dolazak delegacije Tambovskog univerziteta u Srbac. Najavljen je dolazak i predstavnika našeg ministarstva na otvaranje, uz punu podršku koju smo dobili od ministarke Natalije Trivić - kaže Savanović.

Kroz rad centra biće organizovani razni društveni događaji u Srpcu i regionu, a jedan od njih je turnir između moskovskih i srbačkih šahista, koji će biti održan 21. februara. Zbog epidemioloških razloga turnir će biti igran putem interneta i održan na 12 do 14 ploča.

Za Ruse će nastupiti majstori koji imaju bogato iskustvo na ruskoj i međunarodnoj sceni, a svoj kvalitet dokazivaće i srbački šahisti koji su proteklih godina sa uspjehom nastupali u Premijer ligi BiH i Prvoj i Drugoj ligi Republike Srpske.

- Turnir će biti organizovan onlajn, a bićemo uvezani na internacionalnu šahovsku platformu na kojoj se odigravaju mečevi ovakvog tipa. U biblioteci ćemo instalirati 14 računara za ove potrebe a mečevi će biti igrani dva sata i za to vrijeme će svaki od igrača odigrati od tri do pet partija. Bilo je u planu da upravo ovim turnirom ozvaničimo početak rada centra, ali ćemo promociju ipak ostaviti za proljeće - rekao je Savanović.

Za najuspješnije takmičare Moskovski šahovski savez je obezbijedio nagrade u vidu pehara, medalja i diploma.

- Ruskim šahistima će nagrade biti uručene na licu mjesta, a našim šahistima biće poslate poštom. Kako bismo bili dostojan protivnik, srbački tim će pojačati i nekoliko vrsnih šahista iz Banjaluke - dodao je Savanović. Pokroviteljstvo turnira preuzela je opština Srbac, na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, a podršku će pružiti i Ambasada Ruske Federacije u BiH.

Donacija knjiga

Proteklih mjeseci u Srbac je stigla značajna donacija knjiga iz moskovske oblasti Domodedovo, koja je namijenjena za biblioteke u Srpcu i Stanarima i manastir Osovica kod Srpca. Nova pošiljka se očekuje tokom proljeća, a u planu je da na duže staze bude uspostavljena saradnja sa Privrednom komorom ove oblasti. Takođe je u planu da tokom ove ili iduće godine bude organizovano bratimljenje Srpca sa jednim od ruskih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana