Humanost u genima: U Srpcu cijele porodice dobrovoljni davaoci krvi

Dejan Jovičić
Humanost u genima: U Srpcu cijele porodice dobrovoljni davaoci krvi

SRBAC - Dobrovoljni davaoci krvi predstavljaju heroje današnjeg vremena koji darujući dio sebe spasavaju ljudske živote i bez obzira na sva medicinska dostignuća ova dragocjena tečnost ostaje nezamjenljiv lijek koji se ne može vještački proizvesti.

Oko stotinu srbačkih davalaca redovno učestvuje u akcijama Crvenog krsta na kojima se godišnje prikupi između 150 i 200 doza krvi i od svake mogu da se spasu tri života.

Jedan od rekordera, ne samo u Srpcu, već i šire je Vladimir Teinović koji je do sada 136 puta darovao tečnost koja život znači i, kako kaže, ne planira na tome stati.

- Još kao srednjoškolac sam počeo darovati krv i ni sa jedne akcije nisam vraćen zbog zdravstvenih razloga. U posljednjem ratu sam tri puta ranjavan, već sam u invalidskoj penziji, ali ne odustajem da se bar jednom godišnje ne prijavim. Odazivam se i na hitne pozive, kao što sam nekada spasavao život jednoj bebi iz Lošinja - rekao je Teinović.

Među davaocima su i čitave porodice, poput nastavnice Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sitneša Helene Davidović, koja je ovu tradiciju naslijedila od svog oca i prenijela na kćerku koja se uspješno bavi košarkom.

- Moj otac je počeo kao vojnik JNA i nastavio tokom života, a kad je došao u starosnu kategoriju da više ne može da daruje krv to ga je veoma potreslo jer je 116 puta dao krv. Meni je to kao djetetu bilo čudno pa sam mu rekla, ukoliko ti više ne možeš ima ko da nastavi. Kad god sam u mogućnosti dolazim na akcije, a i moja starija kćerka Sara je dobrovoljni davalac od trenutka kada je napunila 18 godina - rekla je Davidovićeva.

Ona je poručila da nema razloga za strah i da svi koji su u mogućnosti treba da se uključe u ovaj human čin i rade na što većem razvoju solidarnosti i zajedništva.

- Svaka kapljica je važna. Taj doprinos znači puno i nema uopšte razloga za strah. To je nešto što ne boli i ne ostavlja posljedice i zašto ne biste pružili pomoć nekome kome je potrebno - istakla je Davidovićeva.

Brat i sestra, Slavko i Slavica Vujić iz Srpca, koji su već šest puta zajednički učestvovali u akcijama davanja krvi, dodaju da se osjećaju u skladu sa izrekom koja glasi: “Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo”.

- Mislim da nema većeg ispunjenja od toga da ste nekome pomogli u liječenju, a možda i produžili život. Raduje me što se odaziva sve više radnika javnih i privatnih firmi i mislim da direktori treba da podrže ove akcije i svima omoguće slobodan dan kako bi bile što uspješnije – rekla je Vujićeva.

Pozive Crvenog krsta redovno prihvataju i učenici Centra srednjih škola “Petar Kočić” i članovi Moto kluba “Izgubljeni”, a među najredovnijim davaocima je i 12 policijskih službenika iz Srpca.

- Počeo sam davati krv tokom proteklog rata, kada je moj ujak bio teško ranjen i nastavio već gotovo 30 godina. Davaoci su i moji sinovi Stefan i Luka, brat Boris i brat od strica Zoran koji su ovu tečnost darovali više od 30 puta. Mnoge prijatelje smo ohrabrili da se uključe, jer nema uzvišenijeg čina od toga da pomognete drugome u nevolji - rekao je Slavoljub Žujić, jedan od trojice srbačkih policajaca koji su darovali krv više od 50 puta.

Za srbačke davaoce Crveni krst svake godine organizuje zajedničko druženje u prirodi, a nedavno je i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević priredio prijem u znak zahvalnosti za iskazanu humanost koja je od ogromnog značaja za cijelu lokalnu zajednicu.

Parking

Sekretar Crvenog krsta Srbac Igor Jovičić rekao je da je opština Srbac na njihovu inicijativu oslobodila plaćanja parkinga na javnim parkiralištima u Srpcu građane koji su darovali krv 20 i više puta. On je pozvao sve davaoce, koji to nisu učinili, da se jave u prostorije Crvenog krsta kako bi u što kraćem roku ostvarili ovo pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana