Humanost i hrabrost Mare Vinčić iz Srpca zauvijek se pamti

Dejan Jovičić
Humanost i hrabrost Mare Vinčić iz Srpca zauvijek se pamti

SRBAC - Srpska pravoslavna crkvena opština Srbac pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za podizanje spomenika Mari Vinčić iz Srpca, koja je preminula u oktobru prošle godine, a koju su mnoge generacije ove opštine zapamtile po nadljudskoj borbi za preživljavanje.

Više od šest decenija živjela je kao beskućnica, a preminula je u 92. godini u Domu za starija lica “Danijela” u Gradišci. 

- Svi u gradu znali su Maru, koja je bila mirna i povučena, a društvo su joj najčešće pravili njeni psi. Živjela je u nekom svom svijetu, a pri tome nikoga nije ugrožavala. Nije prihvatala nikakvu novčanu ili materijalnu pomoć, a rijetke su osobe iz čije je ruke htjela uzeti hranu ili novac. Često sam joj davala cigarete zajedno sa radnim koleginicama, a znale smo joj i skuvati kafu - rekla je Vanja Popadić, koja radi u Opštinskoj upravi u Srpcu.

Činjenica da je bila gluvonijema dodatno je uticala da se otuđi od ljudi i zatvori u svijet tišine. Preživljavala je hraneći se uglavnom ostacima hrane koje su građani odlagali u kontejnere, a spavala je u improvizovanim smještajima koje je sama pravila, čak i po najvećoj zimi, prkoseći zakonima prirode. 

U Centru za socijalni rad u Srpcu kažu da je bilo više pokušaja da se smjesti u neki gerijatrijski centar, ali to nije prihvatala ni po koju cijenu i ove ustanove samovoljno je napuštala.

- Prema podacima kojima raspolažemo rođena je 15. juna 1928. godine u Sitnešima i upisana u knjigu državljana kao Mara Vinčić. Nije imala ličnu kartu, a nema ni pouzdanih podataka o njenim roditeljima, braći i sestrama - kažu u Centru.

I u svojoj muci znala je pokazati humanost, pa je građanima nerijetko poklanjala novac ili druge dragocjene predmete koje je pronalazila na ulici.

Kako bi sačuvali sjećanje na ovu dobroćudnu ženu koju je zadesila teška sudbina, srbačka parohija je već krenula sa prikupljanjem novčanih priloga kako bi joj se podigao spomenik povodom godišnjice smrti.

- Mara je obilježila jedno vrijeme i njena skromnost i nenametljivost u teškoj muci ostaće zauvijek upamćeni. Po brojnim prilozima vidi se da je građani nisu zaboravili, pa pozivam i druge vjernike da odvoje novca koliko su u mogućnosti i donesu u hram Pokrova presvete Bogorodice u Srpcu kako bismo joj sagradili pristojan spomenik - rekao je protonamjesnik Željko Sarić.

Najavljeno je da će ovu inicijativu finansijski podržati i Opštinska uprava Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana