Humanitarni tiket za humaniste: Crvenom krstu Bijeljina donacija iz Mozzarta

Mozzart
Humanitarni tiket za humaniste: Crvenom krstu Bijeljina donacija iz Mozzarta

​Proteklih 12 godina Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina u okviru Narodne kuhinje svakodnevno priprema i dostavlja 265 obroka za građane u stanju socijalne potrebe.

 Osim ove, Bijeljincima nude i brojne druge socijalne usluge u saradnji sa tamošnjim Centrom za socijalni rad. Njihovu plemenitu misiju prepoznali su i u kompaniji Mozzart, pa je plemeniti kladilac, novinar Petar Gajić dobitak osvojen u akciji “Humanitarni tiket u podne” usmjerio ovim humanistima.

“Svaka pomoć nam mnogo znači, a ova iz Mozzarta je stigla u pravi čas, uoči vaskršnjih praznika. Upoznati smo sa društveno odgovornim radom ove kompanije, pa nam je izuzetno drago što je ovaj put donacija stigla na našu adresu. Zahvaljujem se plemenitom kladiocu i kompaniji Mozzart na ovom gestu”, kaže Aleksandar Savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina.

Obroke koje pripremaju u Narodno kuhinji dostavljaju na šest punktova u gradu Bijeljina za one koji mogu doći da ih preuzmu. Ipak, oko 60 odsto korisnika su nepokretna lica, pa njima hranu dostavljaju na kućnu adresu.

U radu Narodne kuhinje učestvuju Crveni krst Bijeljina, tamošnji Centar za socijalni rad, te Grad Bijeljina. Korisnika, koji su registrovani preko Centra za socijalni rad, je i više, pa se broj onih koji ostvaruju pravo na korišćenje kuhinje kreće oko 3.000 Međutim, Crveni krst Bijeljina ima kapacitete, ali ne i dovoljno finansija da obezbijedi toliki broj obroka. Baš zato im svaka pomoć društveno odgovornih kompanija i plemenitih pojedinaca mnogo znači.

Svakodnevno od građana primaju donacije odjeće koju potom razvrstavaju, a petkom dijele prijateljskim udruženjima iz kojih iskazuju potrebe za ovim donacijama, kao i građanima koji im se obraćaju.

Od početka ovog mjeseca, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, nude i prevoz djeci sa posebnim potrebama od Dnevnog centra do škole i do kuće. Naime, usluge Dnevnog centra koristi 21 korisnik. Međutim, Crveni krst trenutno ima samo jedno vozilo u kojem su asistent i vozač, pa su u mogućnosti da voze 10 djece.

Idućeg mjeseca će prevoz obezbijediti za preostale mališane kako bi svi roditelji osjetili ovu uslugu i bar privremenu pomoć u obavljanju svakodnevnih obaveza, ali i dobili šansu da se zaposle jer mnogi od njih ne rade zbog brige o djeci. 

Ukoliko se ovo pokaže uspješnim, Gradska organizacija Crvenog krsta planira da nabavi još jedno vozilo kako bi svi mališani imali obezbijeđen prevoz.

Već godinama, uoči novogodišnjih i božićnih praznika, u Narodnoj kuhinji korisnicima obezbijeđuju bogatiju trpezu. Pripreme i oko 250 paketa osnovnih životnih namirnica za one koji nisu korisnici javne kuhinje, ali su u stanju socijalne potrebe prema spisku Centra za socijalni rad.

S obzirom na to da nam se bliži Vaskrs, u saradnji sa Udruženjem “Riba” za korisnike pripremaju veće obroke uz riblju čorbu i vaskršnja jaja koja će im volonteri dostavljati na Veliki petak.

Inače, imaju preko 100 volontera, mahom srednjoškolaca i studenata. Mogu se pohvaliti da su trenutni prvaci Republike Srpske u brzom pružanju prve pomoći, a prije nekoliko dana osvojili su drugo mjesto na državnom takmičenju. Uskoro će postati pratnja pri jednodnevnim izletima osnovnih škola radi već bezbjednosti mališana.

Zbog svega što rade, članove Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina s pravom nazivaju humanistima, pa je donacija u Mozzartovoj akciji “Humanitarni tiket u podne” stigla na pravu adresu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana