Humanitarni broj za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama

Srna
Humanitarni broj za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama

KOZARSKA DUBICA - Pozivom na M:tel humanitarni broj 1414 građani će od danas do 31. janura moći da daruju jednu KM za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe, opština Kozarska Dubica.

Zoran Gvozden, koji je jedan od inicijatora izgradnje ovog jedinstvenog hrama u Republici Srpskoj, pozvao je sve ljude dobre volje da uzmu učešće u izradnji.

“Niko ne smije zaboraviti Jasenovac, niti bilo koje mjesto stradanja našeg naroda, bez obzira gdje danas živimo. Jednostavno izgradnja hrama svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu biće podsjetnik na to kako je naš narod mučenički stradavao”, kaže Gvozden.

Gvozden je ukazao na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, poslije ofanzive na Kozari, sprovedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Jasenovac.

On je naveo da je u periodu od 1942. godine na području međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Jasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

“Važno je da svako od nas bude svjestan koliko je bitno da ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i vjeru. Pozivam sve ljude širom svijeta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu”, naglasio je Gvozden.

On je rekao da se novac može uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja Hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema.

Udruženje “Prometej” iz Kozarske Dubiće pokrenulo je humanitarnu akciju u kojoj se pozivom na humanitarni broj 1414 daruje jednu KM za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana